Herinneringen aan de hete zomer van '76

20 juli 2016
Warm? Niks vergeleken met de legendarische zomer van '76. Dankzij jullie verzamelden we straffe verhalen, mooie foto’s en fijne anekdotes.

De foto bovenaan werd ons bezorgd door luisteraar Gitte. Het kiekje mocht absoluut niet getoond worden aan haar grootmoeder wegens “te bloot”.

Andere fijne verhalen:

Rik

Die zomer blijft bij mij in het geheugen gegrift als mijn eerste echte kennismaking met The Beatles. Mijn grootmoeder, die toen op ons aan het babysitten was, zei tegen me : 'jongen , het is veel te warm buiten en op tv draaien ze een toffe film. Ik denk dat jij die ook goed gaat vinden'. Het was 'Help!'

Ik was toen 9 en blijft hopelijk blijft die herinnering nog lang glashelder!

Monique

In de zomer van 1976 was ik 15, dus ik herinner het me nog perfect. Mijn ouders hadden een moestuin. Al het water, ook het badwater, werd opgevangen en gebruikt voor de moestuin. Zo zijn ze er in geslaagd om dat jaar boontjes te kweken (ik weet niet meer of het prinsessenbonen of snijbonen waren) zonder 1 druppel regenwater. Tussen planten en oogsten heeft het geen enkele druppel geregend. Mijn ouders waren wel fier op hun oogst.

Nancy 

Ik was 12 in 1976 en ondanks het feit dat het een legendarisch hete zomer was, bracht ik die voor een groot gedeelte door met handschoenen, dikke kousen en een muts. Ik was destijds nogal een fanatiek schaatser.

In 1976 was de ijsbaan van het Boudewijnpark in Brugge ook in de zomer open. Men maakte zich toen nog weinig zorgen over de elektriciteit die nodig was om zoiets gekoeld te houden in de zomer. Terwijl iedereen liep te puffen en te zweten, trokken wij onze schaatsen en onze handschoenen aan en gingen we schaatsen. Van de hitte hadden we dus weinig last.
 

Greet:

Op kamp met de scouts mochten we geen vuur maken, was een probleem om te koken en ook geen kampvuur dus. Alle dagen koude plat en zwemmen in een meer kortbij. Onvergetelijk.

Benita:

Wat ik mij herinner: buiten spelen van 's ochtends vroeg. Het gras was te heet om met onze blote beentjes op te zitten. Rond vier uur 's middags moesten we binnen zijn, want er waren heel regelmatig hitte-onweders. De auto mocht niet gewassen worden en er werd de bevolking gevraagd om heel spaarzaam te zijn met water.

Katrien:

Bevallen van onze eerste zoon, flessen water hamsteren om de flesjes te kunnen maken.

John:

In '76 was ik 16. Ik had een vriend, die net 18 geworden was, en zijn rijbewijs behaald had. Hij had ook een auto gekocht, een Opel Commodore (6 cilinders!). "Ah, en waarom gaan we eens niet op reis?" "Naar waar?" "Euh, naar Joegoslavië bvb...". Ok, en wijle weg. Halverwege Duitsland panne met de verwarming, we konden die niet meer afzetten! Dan maar zo verder gereden. Maar eenmaal daar, hebben we enkel prachtige ervaringen opgedaan. Prachtige, vriendelijke, open mensen. Onze verwarming werd hersteld, en we hebben een fantastische tijd beleefd

Karen:

Ik ben geboren in die zomer, eigenlijk al eind april maar mijn ouders rekenden dat al bij de zomer, zo warm was het al.

Ik maakte het dus mee maar ik weet het alleen van horen zeggen. Wat me bijbleef van ons mama: de verpleegsters droegen eind april- begin mei, toen zij in het ziekenhuis lag dus, al geen kousen meer!! Wat voor die tijd blijkbaar WoW was:) ze konden pas met mij buitenkomen om 22u, en wandelden dan door het Vrijbroekpark in Mechelen. Ik heb in hun herinnering maanden alleen in een luier gelegen:))

Dirk:

1976. Voor het eerst aan het werk na de studies. Geen vakantiedagen én dan die hete zomer! Elke dag gaan zwemmen in een vijver tussen de vissen die het ook te warm hadden... en dat allemaal om even af te koelen.

Summer:

We gingen die zomer met het gezin op reis langs de Loire, o.a. kastelen bezoeken. Het water in de Loire was op sommige plaatsen bijna volledig verdampt , op een zeer ondiepe geul in het midden na , een metersbrede, ondiepe plas, zeg maar. Daar in stonden de koeien, die normaal te grazen stonden aan de oever, pootje te baden ter verkoeling, en wellicht ook om er van te drinken. Een zeer vreemd gezicht was dat! Toen we thuis kwamen was het dak van onze veranda (denk: doorschijnende, plastieken golfplaten) bruin verkleurd van de hitte, en volledig vervormd, en moest vervangen worden.

Marleen en Dirk:

Ook wij hebben prachtige herinneringen aan de zomer van 76 !! Onze trouwdag 26.06.1976 : 36 graden, zelfs in de kerk was het veel te warm,

Op het avondfeest lagen we met z’n allen buiten op het grasveld: heerlijk

Steph:

Ik ben in augustus '76 geboren en mijn moeder heeft mij altijd verteld hoe zwaar die bevalling was met zo'n hitte ...

Saartje:

Mijn mama heeft die zomer vooral in een koud bad doorgebracht zegt ze, zwanger van mij

Pol:

Ik vervulde mijn legerdienst in Duitsland. Heet zeer heet. Het was alsof er siesta was van 's morgensvroeg tot 's avonds laat.

Erica:

Op 19 november 1976 zijn wij getrouwd. Het was nog steeds warm, de trouwfoto's werden buiten getrokken. Ik gekleed in een lichte witte trouwjurk en mijn man in smoking, we hadden zelfs geen jas aan. Ook het gevolg van de suite was licht gekleed, het was warmer buiten dan binnen in de kerk. Het was dus wel een heel lange hete zomer!

Hilde:

18 jaar heel warm toertje met de moto,short topje zonnebril open helm,zwaar ongeluk, niet in fout, maar daar lig je toch in UZ gent 1 maand , dat is wat ik me vooral herinner aan die warme zomer.

Karl:

In de supermarkt toen geen bronwater of frisdrank meer te krijgen

Dorine:

Mijn zus deed haar plechtige communie en iedereen liep in bikini. 

Ann:

In de zomer van '76 deed ik mijn eerste communie. Uiteraard was het die dag heet. Maar in de kerk was het heerlijk koel. Na de mis trokken we naar huis om de feestelijkheden in te zetten met de de traditionele ' kouwe plat' ( koude schotel) en sloten bier en wijn. De nonkels en tantes trokken binnenshuis een mistgordijn op met de verschillende soorten sigaretten die ik gisteren nog gekocht had bij de de krantenwinkel en die op de tafel stonden uitgestald in onze zelfgeknutselde sigarettenhouders.

De neefjes en de nichtjes speelden politie en diefje ( ik in mijn wit communiekleedje), potteke stamp en hielden wielerwedstrijden rond ' de blok'. Lucien van Impe was er uiteraard ook bij. En Didi Thurau en de onvermijdelijke Eddy Merckx. We dronken grenadine en supporterden de longen uit ons lijf.

's Avonds, nadat iedereen naar huis was, moest de zwarte Kempische aarde van ons lijf gespoeld worden. Er kwam nog amper water uit de kraan. Het werd opgevangen in een bakje en dan werd er spaarzaam met een washandje in gesopt om dan onze snoet te wassen. Tanden poetsen deden we met het water uit flessen.

Toen er in de dagen daarna geen druppel meer uit de kraan kwam, trok ik met papa naar een verderop gelegen beekje. Papa had uit de fabriek waar hij werkte grote plastic containers meegebracht. Deze vulden we met beekwater en daarmee kwamen we telkens wel een weekje toe.

We wasten ons maar zuinigjes.Waarschijnlijk was de zomer van '76 niet alleen de heetste, maar ook de vuilste.

De Zomer van Lucien

De Zomer van 1976 is natuurlijk ook die van Lucien Van Impe. Als je wil weten hoe het er tijdens die lange zomerse dagen én nachten aan toe ging in Mere, het geboortedorp van Lucien, moet je zeker eens gaan kijken naar De Zomer van Lucien met nog veel meer beelden van toen.

De Zomer van Lucien
undefined

Nog meer verhalen? Foto's? Die zijn welkom via onderstaand forum of via webmaster@radio1.be. Dank alvast voor zoveel enthousiasme! 

Luister (en herbeluister) ook naar "De Zomer van 1976", de fijne zomerreeks van Hermien Vanbeveren en Gert Geens:

Lijst van artikels