Herman Selleslags: "Serge Gainsbourg lachte met zijn wanhoop"

2 maart 2021
© Herman Selleslags
Op 2 maart 1991 overleed Serge Gainsbourg. 30 jaar later blikt fotograaf Herman Selleslags in de podcast 'Classics Helden' terug op het leven van Gainsbourg. Hij ontmoette en fotografeerde hem meermaals. En die ontmoetingen waren soms gênant, soms turbulent, maar altijd boeiend.

"Een beetje een gênante ontmoeting"

Er zijn weinig Belgen die de kans kregen om Serge Gainsbourg te ontmoeten, maar Herman Selleslags mag zich gelukkig prijzen. In een vorig leven was hij fotograaf voor onder andere Humo, The Beatles, The Ramones én Serge Gainsbourg. De twee ontmoetten elkaar voor het eerst in 1964 in Cannes, toen de Fransman zijn ogen niet kon afhouden van Selleslags’ vrouw. "Het was een beetje een gênante ontmoeting", geeft de fotograaf toe.

"Oh, les cons"

Een jaar later fotografeerde hij hem voor het eerst op het Eurovisiesongfestival in Napels. Daar werd het donkere kantje van Gainsbourg duidelijk. Hij mocht dan wel de tekst van France Galls winnende nummer hebben geschreven, door een ruzie met de Franse zangeres was zijn eerste reactie ‘oh, les cons’. Hij nam niets serieus. 

Tv-opname in bloot bovenlijf

Selleslags heeft het ook over hun turbulente ontmoeting in Luxemburg. "Hij had toen ruzie met zijn vriendin Bambou, want ze wilde niet mee naar een tv-opname. Plots was ze verdwenen". Na een lange zoektocht vonden de twee haar gewoon terug in de tv-studio. Serge deed haast alsof er niets aan de hand was en bestelde bij het ontbijt iets straf. Hij misbruikte alles was snuif- en vloeibaar was. Hij lachte met zijn wanhoop.

Ook Bambou werd toen door Selleslags gefotografeerd, in bloot bovenlijf. Gainsbourg vroeg haar om haar blouse uit te doen, wat tot een ruzie leidde. UIteindelijk kwamen ze tot een compromis. Zij wilde het enkel doen als Gainsbourg hetzelfde deed. En zo geschiedde.

Bekijk de foto's van Herman Selleslags:

Bovenstaande foto's van Gainsbourg kan je kopen via galerij Verbeeck - Van Dyck

Beluister de podcast:

Lijst van artikels

Lees ook: