Herman Van Goethem (UAntwerpen) over hoger onderwijs: "Begin eerst eens met alles in oranje te zetten"

13 oktober 2020
© David Pintens (Belga)
Epidemioloog Pierre Van Damme pleitte er gisteren in 'Terzake' voor om hogescholen en universiteiten volledig te laten overschakelen naar afstandsonderwijs gedurende een maand. Alle universiteiten zitten nu in code geel, volgens de voorschriften van de overheid. Op de Universiteit Antwerpen na, die besliste bij het begin van het academiejaar te werken volgens "code oranje". Rector Herman Van Goethem reageert in 'De Ochtend'.

Op de Universiteit Antwerpen werkt men al volgens "code oranje". Dat betekent dat de aula’s maar voor een vijfde gevuld zijn en niet voor de helft, zoals in code geel.

“Wij waren toen roomser dan de paus omdat we vonden dat de keuze van de Vlaamse overheid niet de juiste was”, zegt rector Herman Van Goethem in 'De Ochtend'. “En we zien dat het werkt. We zien dat de besmettingscijfers bij de groep 20’ers in de provincie Antwerpen helemaal niet die scherp stijgende trend vertonen zoals in andere provincies. Door code oranje is er veel minder circulatie van studenten, en dat wérkt, in combinatie met andere maatregelen zoals de mondmaskerplicht in de provincie.”

Er is een tussenweg: code oranje. We hebben zoiets, als dat er is, en het werkt, waarom gebruiken we dat dan niet?

"Wat Pierre Van Damme voorstelt komt neer op code rood. Maar er is een tussenweg: code oranje. We hebben zoiets, als dat er is, en het werkt, waarom gebruiken we dat dan niet. Wij hebben die keuze in september zelf gemaakt, maar nu gaat de vraag over welke keuze de overheid maakt. Het is geen beslissing die ik moet nemen, dat moet de overheid doen in functie van hoogdringendheid. Als de overheid hoger onderwijs op een andere manier wil organiseren, zou ik zeggen, begin eens eerst met alles in oranje te zetten.”

Van Goethem wijst erop dat code oranje, en zelfs code rood, niet betekent dat studenten helemaal niet meer naar de les kunnen. “Seminaries en practica zullen altijd blijven doorgaan, ongeacht de code. Het zijn de hoorcolleges die online gegeven worden. Ik ben een koele minnaar van online lessen, maar het werkt in het hoger onderwijs. Dat hebben we vorig academiejaar ook gezien.”

Beluister het gesprek met Herman Van Goethem via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: