"Heroïne, dat is als een onvergelijkbaar orgasme"

8 augustus 2017
Professor Jan Tytgat kent niet alleen heel wat over gifstoffen in eieren, ook over andere stoffen is hij goed ingelicht. Volgens hem mag je met een aantal soorten drugs nooit experimenteren.

Samen met Professor economie Paul De Grauwe en criminoloog Tom Decorte bracht Tytgat in december vorig jaar een boek uit waarin ze pleitten voor de legalisering en regulering van cannabis (Cannabis onder controle, hoe?). Maar dat betekent niet dat hij diezelfde mening is toegedaan bij andere drugs.

"Voor cannabis hebben we een gereguleerd systeem nodig. Maar, ik trek de grens bij drugs waarvan je een dodelijke overdosis kan nemen. Voor cocaine en heroïne is dat het geval."

Tijdens zijn lessen aan de KUL maakt Tytgat zijn studenten duidelijk dat er twee drugs zijn waar je nooit, maar dan ook nooit mee mag experimenteren: "De ene is heroïne. Daar is het risico op verslaving immens groot. Iedereen gaat eronderdoor." Tytgat beaamt ook dat de initiële rush die je van heroïne krijgt 10 000 keer sterker is dan het meest intense orgasme. 

"Een tweede is LSD. Daar kan je tot een maand nadien 'flashbacks' van krijgen. In een stress-situatie ga je dan heel vreemd reageren." Tytgat maakt de vergelijking met Vincent Van Gogh, die naar het einde van zijn leven steeds 'vreemdere' schilderijen ging maken. Maar hij waarschuwt ook voor tal van andere drugs, zoals NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen) , waarvan we dikwijls de samenstelling niet kennen.