Herwaardeer het moederschap

22 januari 2016
Kersverse mama's die als zelfstandige werken, hebben maar recht op acht weken moederschapsrust. Willen ze langer thuis blijven, dan verliezen ze hun inkomen en komt er eventueel zelfs een gat op hun cv. Luisteraar Paulien Van de Putte vraagt om verandering. Dit is haar minuut.

Dit is in feite een pleidooi voor de herwaardering van het moederschap.

Het is nodig, want als je moeder wordt, dan moet je al snel weer aan het werk en als je zelfstandig bent nog sneller. Blijf je langer thuis, dan vergooi je toch je talent of je bent op z'n minst niet ambitieus.

Thuisblijfmama’s zijn zeldzaam geworden. Het is simpelweg financieel meestal onmogelijk om het met één salaris te rooien. En dan heb je het gat in je CV.

Als ik nu opnieuw op de arbeidsmarkt stap, dan gaapt er inderdaad een gat van drie jaar. Heb ik al die tijd niets gedaan? Ik heb nochtans niet stilgezeten.

Ik heb inderdaad geen geld verdiend. Had ik mijn kind naar de crèche gebracht, dan ging het BNP van ons land de hoogte in. Creëer ik die meerwaarde voor mijn kinderen zelf, dan telt dat niet mee. Een kind opvoeden is toch een belangrijke taak? Kinderen zijn toch de toekomst, niet? Mag de zorg voor de toekomst dan ook meetellen?

Foto © kathryn

Radio 1 Select