"Aanvaarden dat een vrouw gelijkwaardig is, is iets waar we blijkbaar nog steeds moeite mee hebben"

24 oktober 2016
Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment and Trade, komt uit een gezin waar man en vrouw gelijk aan elkaar waren. Ze ging er altijd vanuit dat dat overal zo was, maar later in haar leven kwam ze in contact met het glazen plafond.

Claire Tillekaerts vindt dat de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten een bepaalde symboliek hebben. Het gaat natuurlijk over de Republikeinen tegen de Democraten, maar dat is volgens haar niet de kern. Claire hoopt dat als een vrouw president wordt, er bepaalde clichés zullen verdwijnen. Toch is Tillekaerts niet echt optimistisch, want ze ziet ook dat er op alle mogelijke niveaus en in alle maatschappijen geen evenwaardigheid is tussen vrouw en man. Het gaat dan niet enkel over materiële zaken zoals een verloning, maar vooral over respect

Aanvaarden dat een vrouw gelijkwaardig is, is iets waar we blijkbaar nog steeds moeite mee hebben.
Claire Tillekaerts

Respect voor vrouwen als ze over straat wandelen of wanneer ze de trein opstappen, maar ook respect voor vrouwen wanneer er humor aan te pas komt. Humor wordt vaak als iets onschuldigs gezien, maar dat is het niet als het steeds herhaald wordt. Programma's zoals De Slimte Mens ter Wereld normaliseren grappen over vrouwen en het tast het respect naar de vrouw toe aan. 

Volgens Claire Tillekaerts begint het allemaal bij de opvoeding en het besef dat het gedrag tegenover vrouwen nu vaak voortkomt uit een gebrek aan respect. Het glazen plafond is een structureel probleem. Een probleem dat niet één persoon kan oplossen, maar gezamelijk moet aangepakt worden.

Radio 1 Select