Het achtste wereldwonder

6 maart 2021
De barnsteenkamer in het Catharinapaleis, het zomerverblijf van tsarina Catharina de Grote in de buurt van Petersburg, was van zo'n schoonheid dat ze het achtste wereldwonder werd genoemd. Die barnsteenkamer zijn we kwijt. Verloren gegaan aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Voor de Nazi's in 1941 Rusland binnenvielen, hadden ze een lijst gemaakt van de kunstschatten die ze naar Duitsland wilden halen. De barnsteenkamer stond bovenaan. Ze hebben ze gedemonteerd en verplaatst van Leningrad naar Königsberg in Oost-Pruisen.

In 1944 heeft de Britse luchtmacht tot twee maal toe Königsberg gebombardeerd. De barnsteenkamer is verzwolgen in die vuurzee.

Of niet. Mogelijk hebben de Duitsers ze op tijd verpakt in kisten en in veiligheid gebracht. Niemand die het weet. 

Maar het zou kunnen, en velen zijn blijven hopen en geloven dat de barnsteenkamer ergens verstopt was. Zowel de Sovjets als de Oost- en de West-Duitsers hebben naar het vermiste achtste wereldwonder gezocht. Decenia lang. Ten koste van heel veel manuren, heel veel energie en heel veel geld.

Vruchteloos - en daarmee geef ik het einde weg van Jacht op de barnsteenkamer, het boek dat Jerker Spits hierover heeft geschreven. 

Beluister het volledige gesprek :