'Het ACW heeft gegokt met het geld van de arbeiders. De regering moet het probleem van de Arco-coöperanten oplossen.'

1 september 2017
Familie -acteur Jef De Smedt heeft één Arco-aandeel. Van zijn grootvader, goed voor 100 euro. Peanuts natuurlijk. Maar de betrokken coöperanten moeten volledig vergoed worden, vindt hij.

De regering Michel heeft een alternatief uitgewerkt om de Arco-coöperanten te vergoeden. Belfius wordt voor de helft geprivatiseerd. Met een deel van die opbrengst worden de gedupeerden gedeeltelijk vergoed. Belfius is een staatsbank, waardoor uiteindelijk ook de overheid de coöperanten zou vergoeden. De overheid, dat zijn de belastingbetalers. En zo'n voorstel keurde Europa eerder al af. Jef De Smedt vindt dat er een goede oplossing moet komen. Want de katholieke zuil heeft de coöperanten belogen. 

 

Je zat in dat katholieke nest en dan moest je meedoen aan het Arco-sparen. Dat werd voorgesteld als steun aan de katholieke beweging. Tegen die mensen is duidelijk gezegd : dat is spaargeld zonder risico. Maar het ACW is binnen Dexia gaan speculeren met het geld van heel veel arbeidersgezinnen. En toen liep het fataal af met Dexia.

Jan komt ook uit een katholiek nest. Hij zat in de chiro, bij de KAJ en was zelfs delegee van het ACV. Hij kreeg het Arco-aandeel van zijn moeder toen zijn grootvader overleed. 

 

'Ik was heel fier en deed dat envelopje open. En dat ging dan over 4000 frank! Ik dacht dat het veel meer ging zijn. Dat ik daar direct mijn eerste autootje mee kon kopen of een brommer, een Puch met een hoog stuur. Maar nee, 4000 frank!

Volgens de nieuwe deal krijgt Jef nu nog minder terug, een luttele 60 euro. Maar daar ligt hij niet van wakker. Hij vindt het vooral heel pijnlijk voor al die Arco-coöperanten die veel meer geld kwijt zijn. Voor altijd, denkt hij want hij gelooft niet dat er een oplossing komt. 

Ik ben van nature een optimist. Maar nu ben ik toch wat pessimistisch. Die mensen die heel veel geld gespaard hebben en daar misschien nooit meer aan kunnen, dat vind ik heel erg.