Het algoritme heeft u door

5 mei 2018
Cambridge Analytica zit in de VS en Groot-Brittanië in een faillissementsprocedure. Ze houden er mee op. Cambridge Alanytica is het bedrijf dat met de gegevens van Facebook uw psychologisch profiel kan schetsen en dat met die kennis de Amerikaanse verkiezingen en de Brexit heeft beïnvloed. Het imago van het bedrijf is onherstelbaar geschonden, ze zijn hun klanten kwijt, en er dreigen schadeclaims. Exit Cambridge Analytica.

Zucht van opluchting? Einde van de bedreiging van onze privacy? Hm. Nee, niet echt.

Jos De Putter is Michal Kosinsky gaan interviewen. Kosinsky is de man die de technologie heeft ontwikkeld die Cambridge Analytica heeft gebruikt of misbruikt om Trump president te maken en Groot-Britannië uit de EU te wringen.

Kosinsky is psychometrist. Morgen leggen we uit wat dat is. Hij is niet verbonden aan Cambridge Analytica. Morgen leggen we uit hoe zijn kennis bij dat bedrijf is geraakt. Hij heeft de methode ontwikkeld waarmee een computer beter door heeft wie u bent dan uw geliefde. Morgen geven we daar voorbeelden van. Wij worden er bang van, maar Kosinsky blijft optimistisch over onze digitale toekomst, ondanks alles. Morgen leggen we uit hoe dat kan.

Het is te zeggen, wij gaan dat niet uitleggen, Jos De Putter gaat dat uitleggen.