"Het is alsof je de jaren zestig binnenstapt"

4 mei 2018
Het districtshuis van Merksem is een unieke plek, vindt Ruben Block van Triggerfinger. Hij kwam er een aantal jaren geleden voor het eerst, toen hij in het gebouw uit de jaren 60 een clip opnam.

In 1983 wordt Merksem door een fusie een district binnen de stad Antwerpen. Het gemeentehuis staat vanaf dan bekend als het districtshuis. In 2010 ondertekent minister Geert Bourgeois een beschermingsbesluit voor het gebouw. Het interieur en het meubilair zijn nu beschermd en moeten ter plaatse worden bewaard. In datzelfde jaar vinden in de raadzaal ook opnames plaats voor een Largo Winch-film met Sharon Stone. "Het is alsof je de jaren zestig binnenstapt", zegt Pieter Embrechts in Belpop. Ook Tine Reymer kende deze plek. 

Dat districtshuis is op dit moment ook terug te vinden in het werk van Alexander Dumarey. De fotograaf maakt een reeks voor de VRT over ‘markante plekken’. “Ik ga vooral op zoek naar gebouwen met een verhaal”, zegt Alexander. Door te researchen is het uiteindelijk een uit de hand gelopen hobby geworden. "De combinatie van de mooite architectuur en het interieur dat bewaard is gebelven is zeldzaam." De trouwzaal in het gebouw is zelfs nog in gebruik.

“Je moet wel rekening houden met het interieur”, vindt Alexander. “Als je naar sommige gemeentehuizen kijkt, gebeurt de opfrissing van het interieur op de verkeerde manier.” Hij denkt dat het deel van het probleem ligt aan een tekort aan geld. In België wordt het niet slecht gedaan, maar er wordt weinig tijd aan besteed, zegt de fotograaf.

“Veel gebouwen zijn erg verouderd en niet aangepast aan hedendaagse noden.”

“Veel ex-communistische landen zijn een paradijs voor dat soort erfgoed”. In Bulgarije heeft hij veel theaters en gemeentehuizen bezocht. “Daar is de tijd blijven stilstaan.” Door geldgebrek zijn er nooit echt vernieuwingen geweest. Er zijn sommige theaters met enorme muurschilderingen uit de jaren ’60. De communistische design vindt de fotograaf fantastisch.

“Deze gebouwen zullen ooit verdwijnen of de essentie verliezen en op deze manier worden ze vastgelegd.” Zo kan Alexander het verhaal bewaren.

 

Alexander Dumarey is fotograaf en gaat voor VRT NWS op zoek naar markante plekken, gebouwen met een verhaal. 

undefined

De hele reeks kan je bekijken op de site van VRT NWS. 

undefined