Ook mama's hebben zware dagen en kunnen boos worden

27 september 2017
Jij ook mama of papa? Dan is de kans groot dat je wel eens met schuldgevoelens ten opzichte van je kinderen kampt. Maar het ene schuldgevoel is het andere niet. Gezinspsychologe Nina Mouton spreekt uit ervaring.

Van materiële zaken over emotionele, van onbenullig lijkende kopzorgen naar grote, het is alsof schuldgevoelens in ons moedersysteem zijn ingebakken. Net zoals bij alle gevoelens, duw je die niet zomaar de kop in. Het is écht voor diegene die het beleeft, een gevoel staat niet ter discussie.

Die schuldgevoelens, ik probeer er iets mee te doen. Voor mezelf en voor mijn gezin. Ze houden me wakker en alert en kunnen aan de basis liggen van verandering of aanvaarding.

Soms is mijn huis een puinhoop, is de was al weken niet opgevouwen (lang leve kledingsetjes samenstellen uit de wasmand. Wat?! Strijken? Tijdverlies!) of eten de kinderen twee dagen na elkaar hetzelfde.

Dat zijn de schuldgevoelens die ik snel opzij kan zetten. Mijn verstand neemt het over en vooral belangrijk: mijn gevoel volgt.

Soms verlies ik mijn geduld tegenover mijn kinderen en dàt... dat is het signaal om op de rem te staan. Het is teveel.

Dat schuldgevoel kan torenhoog zijn. Dat is niet de bedoeling, zo communiceren we niet met elkaar. Dat schuldgevoel denk ik niet zomaar om, dan volgt mijn gevoel mijn verstand niet. Uiteraard maak ik het goed met mijn kinderen, leg ik uit dat ook mama's zware dagen hebben en boos kunnen worden. Maar - en hier komt de hefboom naar verandering - in de grond weet ik dat het tijd is voor meer zelfzorg. Sporten, therapie, in verbinding gaan met mijn gezin, overleggen met diegenen die ons gezin ondersteunen, mediteren, agenda blokkeren, vroeg gaan slapen, adem halen...

Mildheid, zo belangrijk, ook voor mezelf.

Gezinspsychologe Nina Mouton is moeder met vallen en opstaan van Miro (7 jaar) en Loa (4 jaar). Ze is een van de vaste columnisten voor Radio1.be