"Het beeld dat terroristen gestoord, arm of kansloos zijn, klopt niet "

26 januari 2017
Bart Schuurman van de Universiteit van Leiden deed onderzoek naar de beweegredenen van Nederlandse jongeren om Jihadist te worden. "In vele gevallen zijn identiteit, status en kameraadschap even belangrijk als de radicale ideeën zelf."

Schuurman deed onderzoek naar de leden van de Nederlandse Hofstadgroep, de terroristische organisatie die tussen 2002 en 2005 verantwoordelijk was voor de moord op cineast Theo van Gogh. Volgens Schuurman zijn er veel gelijkenissen tussen Hofstadgroep en IS: “Het ging om jonge Jihadis die destijds naar strijdgebieden wilden uitreizen.Toen dat niet lukte, gingen enkelingen de Jihad voeren in Nederland.”

Schuurman onderzocht waarom jongeren met radicale ideeën beslissen om zich aan te sluiten tot organisaties en tot geweld overgaan. Eén van de belangrijkste verklaringen waren de voordelen van groeplidmaatschap.

Groeplidmaatschap biedt Jihadi's een status, identiteit en hechte kameraadschap. In veel gevallen is het net zo belangrijk als de radicale ideeën zelf

Wat Schuurman het meest opviel uit zijn onderzoek is dat de media en onderzoekers in extremen over terrorisme praten. “Ze zijn of 'gestoord' of 'kansloze sukkels' die door deprivatie naar geweld overgaan. Maar dat beeld klopt niet."

Er bestaat niet één profiel van ‘de terrorist’. Kijk maar naar de linkse terroristen uit de jaren 70’ en 80’ of van de IRA

Volgens Schuurman is terrorisme moeilijk te voorkomen. Dat komt omdat de primaire drijfveer van terrorisme niet in België of Nederland zit, maar in Syrië of Irak. "Het zijn die conflicten die jongeren aantrekt om uit te reizen. Daarom is het voor onze regeringen moeilijk om er iets aan te doen. Zolang de conflicthaarden blijven bestaan gaat het niet zozeer om terrorisme voorkomen, maar de kansen op en de gevolgen ervan te minimaliseren."