“In het begin van mijn carrière was ik soms arrogant. Vandaag herken ik die jonge gastjes van Clouseau totaal niet meer”

27 november 2020
Na dertig jaar geeft Will Smith toe zich als een klootzak te hebben gedragen op de set van The Fresh Prince of Bel-Air. Voor een wereldster als Will Smith was het allicht niet makkelijk om niet naast zijn schoenen te gaan lopen. Koen Wauters, wereldberoemd in Vlaanderen, blikt in ‘De Wereld van Sofie’ terug op zijn beginjaren als zanger van Clouseau. Zonder het zelf in de gaten te hebben gedroeg hij zich ook wel eens arrogant als jong popidool.

Waar staat mijn UFO?

“Ik heb vannacht toch niet zo goed geslapen", vertelt Koen Wauters aan reporter Brecht Devoldere. "Als ze je bellen voor een uitzending over hufters, dan beken je eigenlijk dat je vroeger niet zo’n toffe gast was”. Maar om nu te spreken van klootzak, lastpak of hufter, nee. “Ik voel me in ieder geval niet aangesproken”, lacht Wauters. Dat Wauters als jonge knaap een enorme bekendheid verwierf in Vlaanderen, is een understatement. Als doodgewone kerel overkwamen hem ineens de meest ongewone situaties. “Ik herinner me nog goed toen ik toekwam bij de kazerne voor mijn legerdienst. Een horde fotografen stond mij op te wachten. Echt absurd.” Hij werd zelfs tot in de toiletten achternagezeten. “Onze voormalige drummer Bob Savenberg heeft het eigenlijk mooi beschreven. Als iedereen doet alsof je van Mars komt, begin je je af te vragen waar je UFO staat”.

"Ik begon op de duur echt te geloven dat ik speciaal was, omdat iedereen zo anders tegen mij deed.”

“Er bestaat geen handleiding voor plotse bekendheid. Ik begon op de duur echt te geloven dat ik speciaal was, omdat iedereen zo anders tegen mij deed.” Wauters herkent zich vandaag totaal niet meer in ‘dat gastje van Clouseau’, alsof dat iemand anders was. Wauters: “We waren bovendien niet eens spectaculair goed, dat was echt maar roem op Vlaams niveau. Het is toch wel pijnlijk om vast te stellen dat we onszelf toen zo interessant vonden”.

Vader Wauters herkende zijn zoon niet

Hoe Wauters moest omgaan met zijn nieuwe status, werd een zoektocht van zo’n twee à drie jaar. De reactie van zijn vader op een uitzending van ‘Klasgenoten’ heeft hem wakker geschud. “Dat was voor mij echt een kantelpunt. Mijn vader heeft er niet veel woorden aan vuil gemaakt, maar hij liet duidelijk verstaan dat hij zijn zoon niet herkende in die uitzending”. Dat viel Wauters enorm zwaar op de maag: “Mijn frank is toen echt gevallen, en vanaf dan was het eigenlijk poepsimpel. Het klinkt natuurlijk allemaal makkelijk om gewoon jezelf te blijven, maar zo makkelijk en vanzelfsprekend is dat niet. Ik wou absoluut niet arrogant overkomen, maar dat is toch soms wel gebeurd.”

“Ik geef mijn kinderen mee dat ze zich nooit beter moeten voordoen dan ze zijn."

Wauters herkent zich soms in jonge artiesten die vandaag naast hun schoenen lopen. “Dan hoop ik echt dat zij goed terecht komen, want als zij die klik niet maken, worden dat losers voor de rest van hun leven”. Zijn kinderen wil hij dezelfde les geven: “Ik geef mijn kinderen mee dat ze zich nooit beter moeten voordoen dan ze zijn. Je kan veel meer bereiken met vriendelijk te zijn en dicht bij jezelf te blijven.”
Dat de Will Smiths van deze wereld zich als hufters gedragen, kan hij ergens wel begrijpen. “Met Clouseau zijn wij enkel bekend in Vlaanderen, maar die sterren uit Hollywood maken nog veel zottere dingen mee.” Maar Wauters besluit bescheiden: “Bekend zijn is iets waar je altijd aan zal moeten wennen, op welk niveau dan ook.”

Lees ook: