"Het is belangrijk dat we er zijn, maar ook dat we discreet zijn"

27 september 2017
In de vondelingenschuif van vzw Moeders voor Moeders in Antwerpen zijn sinds april drie kindjes te vondeling gelegd. De drie jongetjes verkeerden in goede gezondheid en zijn intussen opgevangen in een wensgezin. De vzw neemt zich voor om in de toekomst minder over al die baby's te communiceren. "Het is belangrijk dat de kindjes kunnen opgenomen worden, maar de details zijn niet belangrijk" zegt Katrien Beyers van Moeders voor Moeders in "De Ochtend".

Sinds de melding van vondeling Anna, begin april 2017, zijn er opnieuw drie kindjes achtergelaten in de vondelingenschuif in Borgerhout. De 3 jongetjes kregen de tijdelijke namen Theo, Simon en Felix. In het belang van de kinderen wordt er geen verder informatie gegeven.

Wel wil vzw Moeders voor Moeders nog kwijt dat bij één kindje de enveloppe met het puzzelstukje werd meegenomen. Het andere stukje blijft bij de baby. Op deze manier kunnen de ouders later contact opnemen met de vondelingeschuif om informatie te krijgen over het kindje. Maar ook de ouders die geen puzzelstukje hebben meegenomen, kunnen nog in alle anonimiteit terecht bij de organistatie.

Het afgelopen jaar werden er dus al vier kindjes achtergelaten, wat een flinke stijging is. "Het lijkt veel, maar we houden ons er niet speciaal mee bezig of er veel of weinig kindjes achtergelaten worden" reageert Katrien Beyers van Moeders voor Moeders. Misschien keken de mensen enkele jaren geleden minder vaak op het internet, zegt ze. "Maar één kindje is al het bewijs dat het luik nodig kon zijn".

In de toekomst zal er nog maar twee keer per jaar over de vondelingen gecommuniceerd worden. "Het is belangrijk dat de kindjes kunnen opgenomen worden, maar de details zijn niet belangrijk" besluit Beyers.

Lees meer op vrtnws.be