Het Belgische leger: wel nieuwe toestellen, geen geld voor personeel om ze te bedienen

15 februari 2017
De regering is van plan om miljarden te investeren in defensie. Fregatten, gevechtstoestellen en gepantserde voertuigen: allemaal gloednieuw en allemaal met een serieus prijskaartje. Maar door de pensioenshervorming is er in de toekomst geen geld voor personeel om al dat nieuwe materiaal te bedienen. "Het leger wordt een oude mannekesleger", vertelt de militaire vakbond ACMP aan VRT Nieuws.

De regering wil de komende jaren investeren in nieuwe fregatten, gevechtstoestellen en gepantserde voertuigen. Alles samen hangt daar een prijskaartje van negen miljard euro aan.

Maar door pensioenhervorming zullen er in de toekomst te weinig jonge militairen zijn om al dat nieuw, hoogtechnologisch materiaal te bedienen. De toekomstplannen van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zijn onhaalbaar, vertelt Roger Housen van de militaire vakbond ACMP aan VRT Nieuws.

"Zelfs wanneer het materiaal er is, hebben we onvoldoende of te oude mensen om dat nieuwe materiaal te bemannen. Met als gevolg dat de operationaliteit van de eenheden zienderogen achteruit zal gaan."

Minder instroom van jongeren

Door de pensioenhervorming moeten militairen langer werken. Daar hangt een serieus kostenplaatje aan, waardoor er minder jongeren kunnen instromen.

"Dat brengt natuurlijk enorme extra kosten mee voor het leger. De salariskosten zullen met meer dan 15 procent verhogen", vertelt Housen.

"Oud mannekesleger"

Volgens de vakbond wordt het Belgisch leger langzaamaan "een oud mannekesleger". Het operationeel vermogen, de output van het leger, zal ondanks de miljardeninvestering tegen 2030 met een kwart gedaald zijn.

Bron: deredactie.be