Het is beslist: Britten stappen uit de EU

24 juni 2016
Het is gebeurd, de Britten hebben tijdens een historisch referendum gekozen om uit de Europese Unie te stappen. Met nog maar een handvol stemmen te tellen, lijkt het erop dat het leave-kamp wint met zo'n 52 procent.
Nadat om 23 uur gisterenavond de laatste stemmen werden uitgebracht, is er een hele nacht lang geteld. Vooral de eerste uren was het razendspannend. Beide kampen bleven uren lang in elkaars buurt en speelden haasje-over. Het "leave"-kamp had de eerste uren dan wel de leiding, het resultaat van Glasgow en delen van Londen deden de balans weer helemaal in evenwicht komen. 
 
Rond 4.30 uur kantelde het. Leave nam toen een voorsprong van zowat een half miljoen stemmen, en remain kon die kloof niet dichten, integendeel. Zo werd leave de favoriet, en nog voor 5 uur waagde boegbeeld Nigel Farage van het anti-Europese UKIP zich al aan een overwinningsspeech.

De BBC sprak om iets voor 6 uur dan de verlossende woorden uit: de Britten stappen uit de Europese Unie. De voorsprong op het remain-kamp was te groot geworden om nog in te halen, zo klonk het bij de omroep. Amper een uur duidelijk werd duidelijk dat de voorspelling ook waarheid is geworden. 

Uiteindelijk ging zo'n 72 procent van de 46 miljoen stemgerechtigde Britten stemmen in een van de 382 verschillende kiesdistricten. En dat is een opvallend hoge opkomst, zeker gezien het slechte weer. Het is meteen ook de hoogste opkomst sinds 1979 voor een stemming in het Verenigd Koninklijk.

De overwinning van het leave-lamp is vooral te danken aan de kiezers in Engeland en Wales. Zij stemden voornamelijk tegen het lidmaatschap van de Europese Unie en zetten de deur naar een brexit wagenwijd open. In Schotland en Noord-Ierland daarentegen werd tégen de brexit gestemd.