Het beste uit De Wereld van Sofie 2019

20 december 2019
We geven al de hele week een overzicht van het afgelopen jaar: de woorden die het jaar beheersten, de producten die centraal stonden in 2019 en een jaaroverzicht met alleen maar positief nieuws. Tijd om nu ook de strafste, grappigste en meest aangrijpende momenten uit De Wereld van Sofie op een rijtje te zetten.

Lydia Voet zat 76 jaar geleden, tijdens de Tweede Wereldoorlog, op school in Mortsel toen ze plots vliegtuigen hoorde. De bevrijding dacht ze. Maar een paar minuten later was de helft van haar klas dood. Het bombardement op Mortsel was het zwaarste in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat Lydia toen zag, kan ze zich vandaag nog zo voor de geest halen. Een reportage van Max Vryens.

“We hadden vroeger kunstenaars die een beter oog voor schoonheid hadden.” Dat zei NVA-kamerfractieleider Peter De Roover onlangs in De Afspraak. En dat wekte toch veel vragen op. Is dat zo? Was de kunstenaar vroeger meer met schoonheid bezig? We gingen in gesprek met kunstenaar Fred Bervoets en directeur van het SMAK in Gent, Philippe Van Cauteren.

Hoe fictie ons beeld van de realiteit soms durft verstoren. Romantische komedies hebben zo ook al wel wat slachtoffers gemaakt. Mensen die, omdat ze Hugh Grant met een bos rozen door Londen zagen struinen, geloven dat dat is wat liefde is. En dan in 't leven al wel eens teleurgesteld worden door hun vaste partners, omdat die niet met de grote gebaren hun liefde komen verklaren. De zussen Debruyne hebben dat probleem. Zij keken vroeger zo veel en zo enthousiast romantische komedies dat hun beeld van de liefde niet helemaal realistisch meer was.

Schuilt er een moordenaar in iedereen? Hoe kom je tot zo'n daad? Wat gebeurt er op het moment dat je je handen om iemands keel legt, een trekker overhaalt of uithaalt met een mes? Dat kan je eigenlijk alleen vragen aan iemand die het deed. Brecht Devoldere sprak met Marc, niet zijn echte naam, over hoe hij van een gewone man in de straat een moordenaar werd.

Geen radio zonder luisteraars. We stelden jullie dit jaar elke week een vraag en dat leverde enkele prachtige getuigenissen op. We zetten de strafste luisteraarsreacties op een rij: van het domste dat je ooit deed tot de immense opofferingen die je wil doen voor de liefde.

Marie Abts Ermens. Een naam die je misschien niets zegt, maar toch is van nationaal belang gebleken. Ze is namelijk mee verantwoordelijk voor onze nationale driekleur. Ward Bogaert reconstrueerde het verhaal.

We hadden het dit jaar over wat er nog allemaal te ontdekken valt, op aarde of in het universum. Wat zeer lang onontgonnen terrein bleef, is de clitoris. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat onderzoekers pas dertig jaar na de landing op de maan dat belangrijke vrouwelijke lichaamsdeel in kaart brachten? Sofie Lemaire vroeg het zich af en deed een oproep.