Het beste uit Touché

30 december 2012
Hoogtepunten uit het voorbije half jaar met Stefaan De Clerck, Marieke Vervoort, Milow, Willy Linthout, Dani Klein, Luc Appermont, Jan Leyers en Guillaume Van der Stighelen.

Op zondag 21 oktober –precies een week na de gemeenteraadsverkiezingen- was Friedl’ met Touché live te gast op Interieur, de Designbeurs in Kortrijk. Burgemeester Stefaan De Clerck had toen net een paar heel bewogen dagen achter de rug. Hoewel hij van de Kortrijkzanen de meeste stemmen kreeg, eiste Vincent van Quickenborne de burgemeesterssjerp op. Zoon Felix De Clerck had zich bij dit nieuws ‘s goed laten gaan op twitter.

Onze nationale trots op de Paralympics in Londen, Marieke Vervoort, was begin november te gast bij Touché. Marieke leidt al 2 jaar aan een progressieve spierziekte, waardoor ze in een rolstoel belandde. Ze kwam met haar begeleidingshond Zenn en 2 vriendinnen. Ze bracht ook haar 2 olympische medailles mee.

Voor Jonathan Vandenbroeck, beter bekend als Milow, was 2012 een behoorlijk succesvol jaar. Zijn ambitie is dan ook groot. Hij wil het graag wereldwijd maken. En dat lukt aardig: concerten in China, spelen op de uitreiking van de Nobelprijzen in Stockholm, een tv-optreden in de VS, en in eigen land speelde hij Rock Werchter plat. Milow heeft de zaakjes goed onder controle, zo lijkt het.

Striptekenaar Willy Linthout kennen we van de absurde stripreeks Urbanus. Maar hij werkt ook aan een gedurfd en veelbesproken autobiografisch oeuvre. In zijn graphic novel ‘Jaren van de olifant’ brengt hij het verhaal over de zelfdoding van zijn zoon. Het verhaal kwam ook naar boven in een aangrijpende Touché.

De memoires van Dani Klein, frontvrouw van Vaya Con Dios, zijn uit en het is een levensverhaal om ‘u’ tegen te zeggen. Het wereldwijde succes waar ze als klein meisje van droomde, de stukgelopen liefdesrelaties, haar ervaringen als therapeute, haar ervaringen met psycho-analyse, het kwam allemaal aan bod die zondagmiddag in Touché.

Luc Appermont was al presentator toen dat beroep nog uitgevonden moest worden. Al 40 jaar maakt hij tv én radio: Binnen en Buiten, Baraka, Sterrenwacht, Eurosong, De zoete inval, Waagstuk, en recent nog Vroeger of Later. Friedl’ kon met hem over alles praten, ook over zijn relatie met Bart Kaëll.

Jan Leyers was de praatgast op de live-uitzending op de boekenbeurs (11 november). Zanger, muzikant, journalist, reiziger, televisiemaker, schrijver en vorige zomer ook presentator van het prestigieuze programma Zomergasten. Friedl’ ging op zoek naar wat de mens Jan Leyers raakt en de jaren ’70 bleken nogal gevoelig te liggen.

Schrijver en gewezen reclameman Guillaume Van der Stighelen verloor anderhalf jaar geleden zijn zoon Mattias door een ongeval. Hij put veel troost uit de vele berichten van bekenden en onbekenden.

Radio 1 Select