Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Het beste van De Wereld van Sofie

vr 5 apr. - 8:13

Een terugblik vandaag op de opvallendste, mooiste, grappigste en ontroerendste stukken die je de voorbij maanden in De Wereld van Sofie kon horen.
De Wereld van Sofie

Te beginnen bij een afscheid. Dat van Luc Janssen, het radioicoon dat dit voorjaar met pensioen ging. We hadden het met hem over "de kwestie van de scheet", die hem ooit zijn baan bij de radio kostte en waar hij tot op de dag van vandaag geregeld over wordt aangesproken. Hij had ooit een scheet van een luisteraar live op de radio laten horen en dat was in de jaren 80 genoeg om op staande voet ontslagen te worden. Dat verhaal bracht ons op 28 februari bij de wereld van de scheet, zot fascinerende wereld. We spraken met gastro-enteroloog Professor Danny De Looze: hij legde uit hoe scheten ontstaan en wat daar zoal in zit.

Dat ook filosofen “de scheet” een boeiend topic vinden, hoorden we diezelfde uitzending van Alexander Roose.

Beluister hier de aflevering over 'de scheet'

Op 19 maart hadden we over de burgemeester van Bologna, die zijn afschuw tegenover alle verbasteringen van het originele Spaghetti Bolognese-recept had uitgesproken. In onze versie zitten daarin: champignons, een beetje worteltjes, een stukje selder, wat paprika, een ajuintje... Gruwel. Dat vond ook chef Vittorio van Ristorante Macchiavelli in Antwerpen bij reporter Max Vryens.

Beluister hier wat chef Vittorio over 'onze' Spaghetti Bolognese vindt

Op 8 februari vroegen we ons af waarom mensen overal ter wereld, in alle culturen en ook in alle tijden al de roes opzoeken. Vooral dan de roes van de alcohol. Een boeiende uitzending over verslaving en hoe men daar doorheen de eeuwen mee omging. We hadden het ook over dat romantische idee dat er leeft rond kunstenaars. Sommige kunstenaars beweren dat hun grootste werken ontstaan zijn in een roes, geloven dat ze 't nodig hebben. Ze willen graag het rock ‘n roll leven van de stereotypische artiest leiden. Ward Bogaert zocht kunstenaar Johan Tahon op. Hij was vroeger een stevige drinker, maar besloot op een dag dat het genoeg was.

Beluister de aflevering over 'de roes'

Op 25 januari hadden we het over de subcultuur van "de hipster". Voor wie geen flauw idee heeft wat een hipster exact is, had Vincent Byloo raad. Een uitgebreide typologie van de hipster was noodzakelijk om die uitzending te beginnen.

Beluister Vincent Byloos ode aan de hipster

Op vrijdag 22 maart was het de derde verjaardag van de aanslagen op Zaventem en Maalbeek. Er waren verschillende herdenkingen gepland voor die dag en één daarvan werd georganiseerd door Kristin Verellen. Zij verloor haar man Johan bij de aanslag in Maalbeek en vertelde op die droeve verjaardag waarom ze het herdenken van die gebeurtenis in groep belangrijk vindt.

Beluister het pakkende interview met Kristin Verellen

Op 18 januari stortten we ons op de Bijbel. Niet uit religieuze overwegingen: we wilden graag eens naar de literaire waarde van dat boek gaan kijken. Er was even wat te doen in de pers over de bijbelkennis die achteruit zou gegaan zijn en dus zijn we wat gaan bladeren. Welke verhalen staan daar in die de moeite zijn, omdat ze bijzonder zijn of mooi of raar of wat dan ook. Ellen Deckwitz is een Nederlandse dichteres die helemaal lyrisch werd over het Hooglied.

Beluister de aflevering over 'De Bijbel'

Op 20 maart doken we in het fenomeen “swingen”. Koppels die het graag met andere koppels doen. Op homeparty's of in parenclubs. Een fascinerende wereld en zeker geen marginaal fenomeen. Duizenden mensen doen het - vaak koppels die al even samen zijn, kinderen samen hebben groot gebracht en plots aan tafel zitten en bedenken: "is dit nu wat wij de rest van ons leven samen gaan doen? of kunnen we eens iets nieuws proberen?" Duizenden mensen, die zichzelf herontdekken, een soort nieuwe vrijheid vinden in het vrijen met andere mensen. Er heerst wel wat een taboe op het fenomeen, maar Lotte De Caluwé vond “Hilde en Tom” bereid om te vertellen hoe ze in de swingerswereld terecht kwamen en wat het hen bracht.

Beluister de aflevering over 'swingers'

Een tijdje terug stonden de kranten vol berichten over groeiend antisemitisme in de samenleving. We maakten er een uitzending over: waarom zijn joden door de eeuwen heen altijd al de zondebok geweest? Vrezen ze de jongste evoluties? En valt het ooit te overwinnen. Max Vryens sprak voor die uitzending met Koenraad Tinel en Simon Gronowski, beiden kinderen van de oorlog. Koenraad was 8 jaar, Simon 11 toen de oorlog uitbrak. Met één groot verschil: terwijl Simon met een gele ster op zijn mouw naar school moest, kwamen de Duitsers bij de Tinels thuis om piano te spelen en bier te drinken. Simon verloor zijn familie in de concentratiekampen, Koenraad kon nooit in het reine komen met het leed dat zijn familie de Joden had aangedaan. 60 jaar later ontmoetten ze elkaar, en nu zijn ze de beste vrienden.

Beluister het interview met Koenraad Tinel en Simon Gronowski

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet