Het beste van 'De Wereld van Sofie': "Rooie oortjes"

19 juni 2019
De hele week blikken we terug op alle voorbije 200 afleveringen van'De Wereld van Sofie'. Op de reportages die bleven hangen, gesprekken die we graag nog eens willen horen en mensen, wiens verhaal we te interessant vinden om maar één keer uit te zenden. Vandaag bundelen we alle verhalen die ons rode oortjes bezorgden. Gesprekken over seks, dus.

Over swingen bijvoorbeeld. Daar maakten we een hele uitzending over, over de mensen die al eens graag van partner wisselen, of er van tijd een partner voor een avondje bijnemen. Voor velen begint het swingen in een parenclub, zo ook voor Ward Bogaert. Die we met zijn microfoon in de hand, de Acanthus in Hulste binnenduwden. Een grote, gekende swingersclub in de Benelux, waar ze trouwens nog maar net Swingsteren gevierd hebben. Dat is de swingersvariant van Pinksteren. Gino legde Ward alles uit.

Beluister hier de reportage over swingersclub Acanthus:

Het hoeft niet altijd zo bijzonder als een swingersclub te zijn. We maakten ook een uitzending over huis-tuin-en keukenseks, dat kan ook genoegdoening geven. En geruststellend was het nieuws van Vincent Byloo dat ook bekendste muzikanten al eens een mindere dag tussen de lakens hebben. Sloppy Sex Songs.

Beluister hier de bloemlezing door Vincent Byloo

We leven nu in tijden waarin we redelijk vrij en open over seks kunnen praten. Dat was wel wat anders, vijftig zestig jaar geleden. Dat wist Suzanne ons te vertellen. Toen zij met haar man trouwde kreeg ze een vage vermaning van haar moeder te horen en dat was dat. De rest moesten ze zelf uitzoeken. Zo vertelde ze het, met licht rode oortjes, aan Ward Bogaert.

Herbeluister het verhaal van Suzanne tussen 1:05:25 en 1:12:00

Toen we het in De Wereld van Sofie over dromen hadden, spraken we ook met seksuoloog Sam Geuens over de natte droom. Is zoiets vooral een droom, of vooral een seksuele beleving, iets fysiek?

Herbeluister het interview met Sam Geuens tussen 0:14:20 en 0:24:00

Rode oortjes, dat mag je soms ook redelijk letterlijk nemen. Zoals in die uitzending over het fenomeen ASMR. Er bestaat namelijk een type mensen dat keihard kan genieten van het luisteren naar heel simpele geluiden. Minutenlang. We hadden het erover met een expert: Cultuurwetenschapper aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Vincent Meelberg. Want, de vurige ASMR-fans beweren dat ze van dat soort geluiden een braingasm krijgen. Een tintelend hersenprikkelen, dat geweldig ontspant. Valt zoiets vast te stellen, een braingasm?

Seks is niet alleen De Daad. En erotiek. Er is ook een ander soort erotiek. Die zindert tijdens zeer intieme momenten die koppels samen beleven. Die niks te maken heeft met seks, maar alles met intimiteit en gezelligheid. In onze uitzending over voorlezen, het nut en de pret daarvan, hoorden we Marc Cosyns en Gita Deneckere. Hij is huisarts en docent medische ethiek aan de Universiteit Gent. En zij is hoogleraar geschiedenis en decaan van de faculteit letteren en wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. En elke avond lezen ze mekaar voor.

Lees ook: