Het beste wapen tegen slakken is bier

2 mei 2019
We hopen allemaal dat ze deze keer weg zullen blijven. Maar helaas. Elke avond komen ze uit hun schuiloorden gekropen met maar één doel: onze plantjes kaalvreten. Maar misschien komt de oplossing uit Engeland? Want daar hebben ze een interessant experiment gedaan.

In Engeland hebben ze meer dan 150 burgerwetenschappers aan het werk gezet. “Ze moesten in hun tuin een opstelling maken met vier glazen, om zo slakken te vangen in hun tuin” vertelt bioloog en slakkenexpert Thierry Backeljau (van het Natuurhistorisch Museum in Brussel) in ‘Nieuwe Feiten’. Die glazen werden ingegraven tot er nog een halve centimeter van de glasrand zichtbaar was, en gevuld met pilsbier, een donker bier, water, en één vloeistof naar keuze (fruitsap, cider, wijn, limonade …). En wat blijkt? “Het gewone pintje bleek het meest efficiënt om slakken te vangen.”

“Het is vooral de gisting die substanties vrijgeeft waar slakken op afkomen. De slakken kruipen naar dat glas bier, vallen erin, en komen zo aan hun einde” zegt Backeljau. “Al hebben van die 150 mensen hebben uiteindelijk maar 30 mensen hun resultaten doorgestuurd. Men heeft de studie immers uitgevoerd in een heel droog seizoen, en daardoor hebben veel mensen niet voldoende materiaal kunnen bezorgen.”

Bier 64 keer zo effectief als water

Het gaat dus om een beperkte steekproef, maar daaruit blijkt wel dat bier 64 keer zo effectief is als water. 

Backeljau: Je zal er nooit al je slakken mee wegkrijgen, maar het is wel een van de efficiëntere mogelijkheden om de schade die ze veroorzaken te minimaliseren. “Er zijn veel andere methodes, maar die hebben hun nadelen. Denk bijvoorbeeld aan eierschaaltjes of koffiedrab strooien: als het een beetje geregend heeft, gaan de slakken er los over kruipen.”

Nieuw is dat resultaat voor slakkenexperts trouwens niet helemaal, zegt Backeljau. Maar het is wel de eerste keer dat het op deze schaal werd onderzocht.

“Met de hand vangen”

En wat vindt een slakkenexpert ervan dat we die slakken zo graag willen verdelgen? Backeljau heeft er begrip voor: “Slakken zijn heel nuttige diertjes, maar als je ze in je groentetuin hebt, wil je ze kwijt. Dat is logisch, want ze eten alles op wat ze maar kunnen.” Zelf vangt hij ze met de hand, en laat hij ze elders vrij. “Bij valavond of vroeg in de ochtend zijn de beste momenten.”

Beluister het integrale gesprek met Thierry Backeljau:

Lees ook: