Het bierkaartje van Will Tura en levenslessen van Wannes Van de Velde

5 juli 2021
Geen fan van voetbal? Waarom dan geen podcast beluisteren? Keuze genoeg bij Radio 1. In 'Mastertrack' gaat Floris Daelemans bijvoorbeeld op zoek naar het verhaal achter Belgische bekende nummers. Wist je al dat Will Tura de basis van 'Eenzaam zonder jou' op een bierkaartje schreef? Een bierkaartje dat bijna in de wasmachine terechtkwam. Of misschien wil je je liever verdiepen in het leven van Wannes Van de Velde? Radio 1 maakte een uniek portret van de iconische Antwerpse artiest.

"Er is geen enkel optreden waar ik 'Eenzaam zonder jou' niet zing. Uit respect voor het publiek."

Will Tura schreef 'Eenzaam zonder jou' in 1962. Op een bierkaartje. Een bierkaartje dat door zijn moeder nét op tijd werd gered van de wasmachine. Dat was dus bijna slecht afgelopen. Alhoewel, als Will een melodie in zijn hoofd krijgt dan gaat die er nooit meer uit, dus het was wellicht toch goed gekomen.

In deze episode van 'Mastertrack' gaat Floris Daelemans bij Will Tura aan de piano zitten om 'Eenzaam zonder jou' te bewonderen, een liedje dat zonder meer nationaal erfgoed is.

Beluister aflevering 2 van de podcast 'Mastertrack' hieronder (Of luister via je favoriete podcast-app)

"Ik volgde alleen maar gitaarles om van Wannes Van de Velde les te hebben, en zijn verhalen te horen"

30 jaar lang gaf Wannes Van de Velde gitaarles aan Studio Herman Teirlinck, waar hij een hele resem toneelspelers zag passeren. Actrice Tiny Bertels was een van zijn leerlingen. En ook al was de piano meer haar ding, toch ging ze ook lessen volgen bij Wannes, omdat ze hem een fantastische mens vond. Zijn lessen gingen ook over zoveel meer dan noten en akkoorden, het waren lessen in filosofie.

Radio 1 maakte samen met Museum Vleeshuis een portret van de iconische Antwerpse artiest in de driedelige podcast 'Wannes'. Daarin praten Michaël Robberechts en Lisa Smolders met vrienden en bewonderaars, muzikanten en studenten van de kleinkunstenaar. 

Beluister hieronder aflevering 3 van de podcast 'Wannes' (of luister via je favoriete podcast-app)

Ontdek al de podcasts van Radio 1:

Lijst van artikels