"Het is bijna salonfähig om te zeggen dat je voor Vlaams Belang gestemd hebt"

30 juni 2019
Ondertussen is het een dikke maand geleden dat we met z'n allen naar de stembus trokken voor de verkiezingen. Uit de verkiezingsuitslag bleek dat Vlaanderen vooral rechts stemde. Hoe heeft Francis Weyns dit verkiezingsnieuws gevolgd als historicus en auteur van het boek 'De Schaduwjaren'?

"Wat ik zeer opmerkelijk vind, is dat het bijna zo goed als salonfähig is geworden om te zeggen dat je voor Vlaams Belang gestemd hebt. Jaren geleden zaten er in mijn vrienden- en kennissenkring geen mensen die voor die partij stemden. Nu merk ik dat personen zonder enige gêne vertellen dat ze voor Vlaams Belang stemden. Ook een aantal verre vrienden van mij hebben dat de afgelopen verkiezingen gedaan. Dat ontdekte ik toevallig en het verbaasde mij", vertelt cultureel marketingmanager Francis Weyns in "Touché". 

"Angst en middelvinger"

Volgens Weyns is er een duidelijke reden waarom Vlaams Belang zoveel stemmen heeft vergaard. "Enerzijds leveren ze een heel gemakkelijk discours, want populisme biedt zogezegd kant-en-klare oplossingen. Anderzijds stemmen heel veel mensen voor die partij uit angst. In een gemeente als Houthulst (een klein dorpje in West-Vlaanderen) bijvoorbeeld wonen amper allochtonen maar toch hebben bewoners daar voor Vlaams Belang gestemd. Ik denk dat het daarbij gaat om een soort van angst om overspoeld te worden door allochtonen. En anderzijds betekent het een soort van middelvinger naar de klassieke partijen." 

Populisme biedt zogezegd kant-en-klare oplossingen

De grootste fout die we kunnen maken, is om Vlaams Belang-stemmers weg te zetten als losers of onnozelaars, vindt Weyns. Dat zou snobistisch zijn, zegt hij. Hij kan zich de angst van mensen ook voorstellen: "Als je enkel bepaalde media leest en voortdurend dezelfde signalen binnenkrijgt, dan denk je dat je daar een muur moet tegen bouwen. Dan denk je waarschijnlijk dat een partij zoals Vlaams Belang het allemaal gaat oplossen. Maar de wereld bestaat niet enkel uit zwart en wit. De maatschappij is een zeer complexe materie die je niet zo snel uitgelegd krijgt. En daar bijten een aantal klassieke partijen zich voortdurend de tanden op stuk", aldus Weyns.

Herbeluister Touché ook via de podcast

Lees ook:

Lijst van artikels