Het boek der kampen

7 februari 2015
“Het is inmiddels zowat een eeuwigheid geleden, maar ik herinner mij nog precies het moment waarop mijn pa mij over zijn plannen vertelde."

"We keerden na een circusvoorstelling op het Antwerpse Sint-Jansplein - gepassioneerde circusliefhebbers als we waren - met de auto terug naar huis.” Het gesprek ging ongetwijfeld over het circus. “Tot mijn pa op een stil moment en zonder opzij te kijken, vertelde dat hij misschien een boek wou maken dat de geschiedenis van alle concentratiekampen zou bundelen.”

Dat is wat Ludo Van Eck gedaan heeft. Heel Europa afgereisd om de restanten van de gruwel vast te leggen. Ook al was dat op dat moment - het was 1968 - onbegonnen werk. Geen internet, gps of gsm. Geen geld en ook geen uitgever. Bovendien waren veel van de voormalige kampen verdwenen achter het Ijzeren Gordijn. Maar hij moest en zou de bewijzen van de nazi-oorlogsmisdaden in een boek verzamelen.

Zijn zoon ging met hem mee. Sis van Eeckhout. (Van Eck is een pseudoniem.) was toen begin 20. Vader en zoon. Samen naar het circus, samen naar Dachau, waar vader zelf gevangen had gezeten. Nummer 134711. Omdat hij als twintiger geallieerde piloten had helpen onderduiken. Naar Ravensbrück en Mauthausen waar de moeder van Sis om dezelfde reden - pa en ma hadden elkaar leren kennen in het verzet - zwaar was mishandeld. Naar Flossenbürg waar zijn opa stierf. Naar Breendonk, Esterwegen, Neuengamme, Sachsenhausen, Belzec, Kulmhof, Majdanek, Stutthof en al die andere, vaak vergeten oorden van ondraaglijk lijden.

Het Boek der Kampen’ werd het meest complete overzicht van de Duitse vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gruwelijke beelden. Bloedstollende getuigenissen. Staalhard. Met de neus op de feiten. Een mens is bijna beschaamd om het te lezen. En net daarom moet dit verhaal verteld worden. Telkens weer.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...