Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Het complot tegen Lodewijk XIV

za 1 feb. - 9:45

Franciscus van den Enden is een vergeten held, jammerlijk tussen de plooien van de geschiedenis gevallen. Geboren in Antwerpen, gestorven in Parijs aan de galg. Van den Ende werd ter dood veroordeeld omdat hij een staatsgreep aan het voorbereiden was tegen Lodewijk XIV.
Louis XIV, buste door Bernini

We zijn halfweg de 17de eeuw. Franciscus van den Enden heeft diep nagedacht over hoe het ideale land georganiseerd moet worden. Democratisch, vrijheid voor elke godsdienst, gelijkheid tussen man en vrouw, afschaffing van de slavernij. En toen hij kans zag dat in Frankrijk te realiseren, aarzelde hij niet: hij verzamelt enkele republikeinse edelen rond zich, zoekt contact met staten die Frankrijk vijandig gezind waren... en wordt ontmaskerd.

De zonnekoning reageerde zonder mededogen: foltering en de galg.

Weinigen kennen Franciscus van den Enden nog. Nochtans zou je hem de Vlaamse grondlegger van de democratische gedachte kunnen noemen. In "Vrije politijke stellingen", zijn hoofdwerk, zette hij zijn ideeën uiteen. Het is een vurig pleidooi voor de vrijheid. Je voelt in zijn teksten de ideeën van de Verlichting borrelen. Van den Endens leerling Baruch Spinoza zou er op verderbouwen.

Johan Op de Beeck zit zaterdag aan de Interne Keukentafel. Zijn boek De Zonnekoning bevat een hoofdstuk over Franciscus van den Enden. 

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet