"Het coronavirus is een soort competitievervalsing"

9 maart 2020
© VRT
Het coronavirus schaadt in de eerste plaats mensen die ziek worden, maar in de sport zijn er ook veel slachtoffers zonder ziektesymptomen. Fans zijn ontevreden, sponsors en organisatoren zien hun commerciële belangen geschaad en sportief verstoort het virus competities en voorbereidingen. "Het coronavirus is een soort competitievervalsing" zegt Peter Vandenbempt in 'De Tribune'.

"Opnieuw alleen gaan trainen"

Het coronavirus slaat ook toe in 'De Tribune'. Gasten Peter Vandenbempt en Christophe Vandegoor zijn gelukkig kerngezond voor aflevering 27, maar ze kunnen hét gespreksonderwerp van het moment niet links laten liggen: het nieuwe coronavirus. "Voor wielrenners zorgt het voor een mentaal probleem, dat ik volledig begrijp", zei Christophe Vandegoor. "Greg Van Avermaet heeft gezegd dat hij na een hele winter met zichzelf bezig te zijn, alleen op een berg in de Sierra Nevada of op Tenerife, gewoon heel graag wil kunnen koersen. Nu moet hij opnieuw alleen gaan trainen."

"En dan zijn er nog zoals Victor Campenaerts het zo mooi zei in Extra Time Koers, de autistische trekjes van renners. Ze zien sommige concurrenten wel competitieritme opdoen, terwijl ze zelf moeten trainen en naar hun wattagemeter staren. Zo ontstaan vraagtekens in het hoofd."

"Een soort competitievervalsing"

Peter Vandenbempt sluit zich aan bij die mening. "Het coronavirus is een soort competitievervalsing. Het Champions League-duel tussen Dortmund en PSG werd 2 weken geleden in een vol stadion van Dortmund gespeeld, met de steun van het thuispubliek. In Parijs wordt achter gesloten deuren gevoetbald. Dat scheelt toch niet weinig. Hetzelfde geldt voor Juventus tegen Lyon."

"Voor jaarlijkste competities is het heel moeilijk om hier een antwoord op te vinden. Het EK voetbal bijvoorbeeld zou, los van de enorme impact die dat organisatorisch zou hebben, nog makkelijk volgend jaar kunnen worden gespeeld. Dat je door het karakter van dit EK (gespeeld in 12 stadion over heel Europa) een enorme volksverhuis op gang brengt, is natuurlijk wel een belangrijke factor. Ik zou zeggen: geen beter vehikel om een virus te verspreiden."

"Maar ik wil wel benadrukken dat de gigantische commerciële of sportieve belangen niet mogen meespelen in de beslissing om een voetbal- of wielerwedstrijd niet te annuleren. Die beslissing mag enkel en alleen genomen worden op basis van het gevaar voor de volksgezondheid. Iedereen draagt de gevolgen van deze situatie, dus ook de sport."

In deze uitzending hoorde je ook:

  • Dat (gewezen) topspitsen Ruud Van Nistelrooy en Robert Lewandowski het niet eens zijn met Laszlo Bölöni over de definitie van "een neus voor goals".
  • Of de redding van Cercle Brugge in 1A wel zo miraculeus is?
  • Dat een EK voetbal het perfecte vehikel is om een virus te verspreiden over Europa.
  • Dat Beerschot en OHL beiden bestaansrecht op het allerhoogste niveau mogen claimen.
  • En of basketbalclub Charleroi ondanks het bekerverlies bezig is aan een revival?


Beluister de integrale uitzending:

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lijst van artikels