"Het is de afwikkeling van een regering die al morsdood is"

18 december 2018
© Radio 1
Straks trekt premier Charles Michel (MR) naar het parlement en wordt duidelijk of zijn minderheidsregering te maken krijgt met een motie van wantrouwen vanuit de oppositie. Een oppositie die de meerderheid heeft in het parlement. "Er zijn niet veel mogelijkheden meer", zegt VRT-journalist Ivan De Vadder. Volgens De Vadder is het meest plausibele scenario dat we tegen het einde van deze week een regering in lopende zaken zullen hebben.

Sinds 10 dagen beschikt de federale regering niet meer over een meerderheid in het parlement nadat de N-VA uit de coalitie is gestapt. Voor elk dossier heeft de regering de steun nodig vanuit de oppositie. Het meest prangende dossier: de begroting, die donderdag op de agenda staat. Maar het ziet er niet naar uit dat de voormalige coalitiepartner N-VA - die het ontwerp van de begroting mee goedkeurde - het licht op groen zal zetten. Bovendien dreigt de SP.A met een motie van wantrouwen.

"De premier zal straks in de Kamer op zijn minst moeten komen vertellen wat hij nog exact van plan is en op wie hij rekent om die plannen uit te voeren", stelt Ivan De Vadder. Maar veel mogelijkheden zijn er niet meer. "Een vertrouwensstemming komt er niet, de regering zal die niet vragen. Ik zie ook niet in hoe de begroting nog kan goedgekeurd worden. En belangrijk: als de motie van wantrouwen wordt ingediend, heeft die motie bij de stemming donderdag in het parlement voorrang op de begroting."

Stel dat die motie van wantrouwen wordt goedgekeurd door de linkse oppositie en N-VA. "Dan moet de premier eigenlijk naar de koning", weet De Vadder. "Het parlement wordt dan weliswaar niet ontbonden, er zijn niet meteen verkiezingen. Maar we zitten dan wel in lopende zaken. Het lijkt erop dat dat het meest plausibele scenario aan het worden is. Het is een beetje de afwikkeling van een regering die al morsdood is."

"Lopende zaken is het meest zuivere scenario"

Een regering in lopende zaken lijkt expert Ivan De Vadder naar eigen zeggen "de meest zuivere oplossing". "Dan is het duidelijk in welk juridisch statuut deze regering zich bevindt. Dan weten we waar we aan toe zijn."

Lopende zaken heeft meteen wel gevolgen voor heel wat dossiers, zoals onder meer de benoemingen of de arbeidsdeal. "De regering is dan heel beperkt in haar mogelijkheden. Geen goedkeuring van de begroting en lopende zaken betekent ook dat we met voorlopige twaalfden zouden zitten (techniek waarbij de federale overheid elke maand slechts een twaalfde mag uitgeven van de totale begroting van het voorgaande jaar, nvdr.)."

"De rompregering wil heel duidelijk blijven verder doen zelfs al heeft ze geen vertrouwen. Er liggen twee pistes op tafel: ofwel strompelt de regering naar het einde zonder het vertrouwen, ofwel zitten we in een iets zuivere situatie met een regering van lopende zaken", besluit Ivan De Vadder.

Beluister de analyse van Ivan De Vadder in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: