"Het is de opdracht van moeders én vaders om hun zonen goed op te voeden."

11 januari 2016
De aanrandingen in Keulen blijven nazinderen. Bieke Ilegems werd ook aangegrepen door de feiten. "Maar uit elke crisis valt iets te leren".

Volgens Bieke Ilegems werden de vrouwen die op oudejaarsavond feestvierden in Keulen gezien als loslopend wild. En dat is voor haar een nieuwe vorm van terreur, waar een vrouw zich niet kan voor wapenen. 

Maar, uit elke crisis moet je iets leren, aldus Bieke. Haar les: "Vrouwen moeten niet veranderen, de mannen moeten van ons afblijven. Het is de opdracht van moeders én vaders om hun zonen goed op te voeden."

Zelf heeft Bieke een twintigjarige dochter die op kot zit in Antwerpen. "Ik ben geen bange moeder, maar nu heb ik toch gezegd, je gaat niet meer alleen op straat. Omring je maar met vrienden, en neem liefst een paar jongens mee." Het gedrag van de mannen in Keulen valt erg gemakkelijk te kopiëren volgens Bieke, en dat vormt een gevaar.

Ongewenste intimiteiten

Zelf heeft Bieke ook ervaring met ongewenste intimiteiten. Jaren geleden had ze een stalker. "Ik was aangetast in mijn vrijheid en intimiteit. Hij kon mij bang maken, en dat is gelukt."

De gebeurtenissen in Keulen roepen deze gevoelens terug op. "Dat heeft te maken met kwetsbaarheid, met naaktheid. Maar je kan weinig doen."

 

Herbeluister het volledige gesprek met Bieke Ilegems in De Bende van Annemie: