"Het is de tijd van het jaar om berkensap te drinken" - Deze bosplanten en -bloemen kan je perfect eten

27 april 2020
Het Is lente, en er groeit en kiemt van alles. Ook dingen die je kan eten. Waarom niet eens op zoektocht gaan naar eetbare planten en blaadjes en kruiden, die je in 't wild kan vinden? 'We Zullen Doorgaan' lijstte op welke planten en bloemen je kan eten. Check ook de PDF, handig om mee te nemen tijdens je wandeling in de natuur!

1. Weegbree

Weegbree vind je zowat overal: in het bos, in je tuin en soms zelfs tussen de voegen van het trottoir. Perfect in een slaatje en in de soep.

Weegbree
Weegbree

2. Brandnetels

Deze kent iedereen wel. Pijnlijk als je er invalt, maar oh zo lekker. Je kan er niet alleen soep van maken, maar ook brandnetelchips: dompel de blaadjes even in het frietvet en strooi er wat paprikapoeder over. Of meng brandnetel met wat pijnboompitten en olie en maak er een pesto van. 

Brandnetel
Brandnetel

3. Paardenbloem

Van de paardenbloem kan je zowat alles eten. Van wortel tot bloem. Maak een limonade van de bloem of bak de wortel aan met een eitje. En de bloem is nog zuiverend ook. 

Paardenbloem
Paardenbloem

4. Berk

De berk is een bijzonder nuttige boom: van de schors van de Scandinavische berk kan je zelfs een kano bouwen. 

Als je niet meteen van plan bent de Lesse af te varen, kan de berk je nog op een andere manier van dienst zijn. Boor een klein gaatje onderaan de boom, steek er een kleine jerrycan of en fles in, en je hebt zo enkele liters vers berkensap. Het heeft iets weg van limonade en werkt zuiverend. 

Berk
Berk

5. Look-zonder-look

Weer een perfecte toevoeging voor elke slaatje, soep en eigenlijk elk gerecht met look. Absoluut pluspunt: de plant geeft wel de looksmaak, maar niet de stinkende adem!

Look-zonder-look
Look-zonder-look

Beluister de reportage in 'We zullen doorgaan':

Lees ook: