Het dicatorvirus

16 januari 2016
Frank Schaper heeft een managementboek geschreven over hoe slechte voorbeelden ook blijken te werken. En met slecht bedoelen we slecht. Moreel slecht.

Mao, Stalin, Hitler, om de top 3 van de twintigste eeuw nu maar even te noemen. Naar wie keken die op? Wie waren hun grote voorbeelden? 

Altijd weer blijken dictators rolmodellen te imiteren. Saddam Hoessein was een groot bewonderaar van Stalin en Robert Mugabe - tot nader order president van Zimbabwe - is openlijk fan van de Noord Koreaanse dictatuur. En Poetin. Is Poetin een dictator? Of Castro? En de Turkse president Erdogan? Waar ligt de grens?

Veel zogenaamd democratisch verkozen leiders blijken bedenkelijke rolmodellen te hebben. Je wil niet weten wie er allemaal naar Julius Caesar opkijkt. Volgens Schaper heeft zelfs de Katholieke Kerk verdacht veel weg van een dictatuur. 

Zijn boek heet ‘Het dictatorvirus’. Het is een soort ‘Onderdrukken voor dummies’. En het staat dus in het rek met de managementhandboeken. Zijn vorige boek heette ‘Hoe je een geboren leider wordt’. Wij vinden dat eerlijk gezegd een beetje griezelig. Toch eens iets over vragen zaterdag.