Het DNA van Vlaanderen: waar liggen de Vlamingen wakker van?

12 mei 2020
© Yorick Jansens (Belga)
Waar liggen de Vlamingen wakker van? En hoe kijken ze naar de verschillende Vlaamse politieke partijen? VRT-Wetstraatjournalist Ivan De Vadder en communicatie-expert Jan Callebaut schreven hun politiek marktonderzoek en politieke analyse neer in het boek 'Het DNA van Vlaanderen', dat vandaag wordt voorgesteld.

De titel van het boek is niet toevallig gekozen. Het is ook de naam van een grote enquête die VRT heeft uitgevoerd voor de drie laatste Vlaamse verkiezingen. In 2009, 2014 en 2019 heeft de VRT namelijk 'de Vlaming' uitgebreid bevraagd. Men ging niet alleen na op welke partij ze wilden stemmen, maar ook waarover ze wakker liggen, welke partijen ze geloofwaardig vinden enzovoort. Als je die drie studies naast elkaar legt kun je interessante conclusies trekken. Waarover is de Vlaming van mening veranderd bijvoorbeeld? Hoe zijn zijn angsten geëvolueerd?

Waar ligt de Vlaming wakker van?

In 2009 is dat – weinig verrassend - vooral zijn persoonlijke toekomst: drie kwart onder de Vlamingen is bang om ongeneeslijk ziek te worden. Meer dan de helft van de Vlamingen is bekommerd om de toekomst van hun kinderen en evenveel onder hen liggen wel eens wakker van het idee dat ze na hun pensioen hun welvaartsniveau niet op peil zullen kunnen houden.

Ook in 2014 kijkt de Vlaming in de eerste plaats naar zijn nabije toekomst: de "schrik om ongeneeslijk ziek te worden" blijft op de eerste plaats staan, voorts kijkt twee derde onder hen bezorgd naar de levensstandaard na het pensioen en de toekomst van hun kinderen. Het enige duidelijke verschil met de lijst van 2009 is dat "de angst voor ongecontroleerde migratie" meteen op de tweede plaats in de lijst terechtkomt: 70 procent van de ondervraagde Vlamingen geeft aan daar bang voor te zijn. Dat is opvallend omdat die angst al opduikt vóór de grote migratiegolf die pas op gang komt in 2015.

In 2019 komt er nog een nieuwe "angst" bij: twee derde van de Vlamingen vreest voor de "beschadiging van het klimaat". Voor de rest lijkt de rangschikking van 2019 sterk op die van 2014: "ongeneeslijk ziek worden" , voor "angst voor ongecontroleerde migratie" en "de levensstandaard na het pensioen".

De ondervraagde Vlamingen moesten ook telkens een lijst van ‘waarden’, ‘overtuigingen’ en ‘persoonlijkheidskenmerken’ rangschikken.

Blijkt dat de traditionele partijen het moeilijker hebben – in tegenstelling tot Groen, N-VA en Vlaams Belang – om aansluiting te vinden bij de zes verschillende ideaalbeelden van de Vlamingen. Misschien moeten CD&V, Open Vld en sp.a eens luisteren naar wat de Vlamingen écht willen?

Meer weten? Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook