"Het dogma zegt dat een relatie niet goed kan zijn als er overspel gebeurt"

18 februari 2018
Het is zo'n twintig jaar geleden dat de affaire tussen Monica Lewinsky en de Amerikaanse ex-president Bill Clinton in de openbaarheid kwam. Relatietherapeute Esther Perel herinnert zich die gebeurtenis nog goed. Het was voor haar een zeer interessant moment dat een bepaalde cultuur blootlegde.

Perel legt uit welke cultuur de affaire tussen Monica Lewinsky en Bill Clinton precies blootlegde: “In collectivistische maatschappijen waar de familie belangrijker is dan het individu, heeft men altijd compromissen gemaakt over ontrouw. Het is in het Westen, in individualistische maatschappijen, dat mensen denken dat ontrouw het einde van de relatie en van de familie betekent. In dat geval wordt ontrouw de belangrijkste reden van een echtscheiding." 

Lewinsky heeft de prijs betaald

Zowel Bill Clinton als Monica Lewinsky hebben hun affaire aanvankelijk ontkend. Lewinsky was op het moment van het uitlekken van de affaire 22 jaar oud. "Als je 22 jaar bent en er zijn advocaten die je vertellen wat jij moet zeggen, dan weet je niet wat er gebeurt. Lewinsky heeft als vrouw letterlijk de prijs betaald. Ze is een ongelofelijke vrouw en het is ook ongelofelijk dat ze er nu nog steeds staat." Lewinsky heeft zich nochtans jarenlang verborgen, ze wilde vergeten worden maar niemand vergat haar.

Lewinsky was het eerste slachtoffer van digitaal pesten

De Lewinsky-affaire werd één van de grootste schandalen ooit. Toch heeft Bill Clinton nooit zijn excuses aangeboden. Niemand heeft Lewinsky ooit excuses aangeboden. Ze hebben haar vernietigd, zegt Perel in Touché. 

Dogma 

Maar wat met Hillary Clinton, de vrouw van Bill Clinton? "Het idee dat een vrouw samen blijft met iemand die overspel pleegde, is de nieuwe schaamte. Vroeger was een scheiding schaamtelijk. Nu is het schaamtelijk om bij overspel in een huwelijk te blijven wanneer je weg kunt uit dat huwelijk. En dat is wat Hillary Clinton gedaan heeft. Ze kon weg uit haar huwelijk maar ze heeft gekozen om bij haar man te blijven. Nochtans zegt het dogma dat een relatie niet goed kan zijn als er overspel gebeurt." 

Het is vandaag nog nooit zo makkelijk geweest om ontrouw te zijn

Vandaag is het ook nog nooit zo moeilijk geweest om overspel privé te houden. "Vroeger moest je grootmoeder sterven vooraleer je haar hele leven kon ontdekken. In haar kast vond je dan een pakje brieven en daar stond haar hele leven in, een leven waarover je niks kende. Maar vandaag hebben we gsm's en die vertellen ons alles. Via gsm's kan je niet één brief maar honderden tekstjes lezen. Je ziet alle foto's, het hele verhaal in real time, en dat is ongelofelijk pijnlijk in het geval van overspel." 

Wordt de 21e eeuw de eeuw van de mannen?

Laat ons niet de #MeToo-beweging van 2017 vergeten. Daar draait het rond grensoverschrijdend gedrag en vrouwen die met hun verhalen naar buiten komen. Perel koppelt de hashtag MeToo aan een grotere trend. "In de 20e eeuw is het leven van de vrouw veranderd door economische onafhankelijkheid, contraceptie en buitenshuis werken. Maar de 21e eeuw wordt de eeuw van de mannen. MeToo gaat niet enkel over gensoverschrijdend gedrag. De hashtag moet mannen de mogelijkheid geven om hun leven, identiteit, macht en machteloosheid te herdenken. Het leven van de vrouwen zal nooit veranderen als het leven van de mannen niet verandert", besluit Perel. 

Lees ook