"Het druk hebben is een verslaving geworden"

8 maart 2016
Iedereen heeft het tegenwoordig 'druk druk druk'. Een overvolle mailbox beheerst je leven, de balans tussen werk en vrije tijd is niet evenwichtig. Stijn Kolacny pleit voor meer rust.

Stijn Kolacny is dit jaar 20 jaar dirigent van Scala, het koor dat hij samen met zijn broer Steven oprichtte. Er zitten meer dan 200 vrouwen in het meest succesvolle koor van ons land, dus het moet een heel drukke baan zijn om naast de muziek te componeren, dat ook in goede banen te leiden. Toch plant Stijn altijd voldoende rust in.

Het is niet cool om te zeggen dat je niets gedaan hebt.

Het druk hebben is voor veel mensen een verslaving geworden. Daardoor is de balans tussen werk en vrije tijd helemaal uit evenwicht. Stijn bakent daarom bijna elke dag zijn vrije tijd af. Zo maakt hij doelbewust tijd vrij om leuke dingen te doen met zijn kinderen, niets gaat daar boven. Op een bepaald moment gaat hij helemaal offline en stopt hij volledig met werken. Die rust is voor Stijn ook nodig, want niets doen leidt tot creativiteit.

Geen 9-to-5 baan

Stijn krijgt vaak de kritiek dat hij als muzikant geen 9-to-5 baan heeft als hij dit pleidooi houdt. Hij noemt zichzelf een flex-werker. Soms stopt hij met werken om 1 uur 's nachts, soms kan dat al na 4 uur werken zijn. In de ogen van veel mensen is hij dan lui. Maar langs de andere kant kampt hij wel niet met een burn-out en kan hij voor 100% genieten van zijn vrije tijd. Hij stimuleert ook de drie werknemers die Scala in dienst heeft om hetzelfde te doen.

 

4 tips voor minder stress

Voor veel mensen is het moeilijk om zelf te kiezen wanneer ze werken en wanneer niet. Hij heeft een aantal tips die de stress toch wat kunnen verhelpen om meer van je vrije tijd te kunnen genieten. 

- De eerste is om je op een bepaald moment helemaal af te sluiten van de digitale wereld. Ga lang voor je gaat slapen online, op die manier slaap je veel beter. 

- Je moet optimaal gebruik maken van de pauzes op je werk. Doe aan yoga of mindfulness, dan kom je in je hoofd veel meer tot rust.

- Tracht het gevecht met je mailbox dat zich elke ochtend voordoet uit te stellen. Begin je dag niet met de tientallen stresserende mails, maar start je dag met een taak die al even op de stapel ligt.

- Maak geen to do-lijstjes, daardoor krijg je alleen maar meer stress.

 

Het integrale gesprek met Stijn Kolacny kan je hieronder opnieuw beluisteren:

Radio 1 Select