Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Touché

"Het is één ding om zelf met de situatie om te gaan, maar je kinderen zien lijden, dat is heel moeilijk geweest"

zo 21 feb. - 2:10

Na zijn (vecht)scheiding ging neuroloog Steven Laureys door een erg moeilijke periode, en greep hij naar alcohol, sigaretten en slaapmiddelen. Dat hij zijn kinderen ook onder de breuk zag lijden, vond hij bijzonder zwaar. Ondertussen heeft Laureys een nieuwe partner, en raakte hij er dankzij meditatie en yoga weer bovenop. Maar zijn scheiding ziet hij nog steeds als een falen, zo vertelde hij in ‘Touché’.
Laureys

"Ik vind het bizar dat mensen het normaal vinden dat de helft van de koppels uit elkaar gaat", zegt neuroloog Steven Laureys. Zelf is hij ook gescheiden en dat ziet hij nog steeds als een falen, ook al beseft hij dat samenleven een uitdaging is. 

Absoluut willen begrijpen is misschien niet de juiste aanpak

"Scheiden was voor mij not done, vanuit mijn traditioneel christelijke opvoeding en ik ben door alle fases gegaan. Boosheid, schuldgevoel, proberen begrijpen, ... 

Kinderen

Laureys kwam in een vechtscheiding terecht en er werd door de advocaten weinig rekening gehouden met de kinderen. "De echtscheiding was en is voor hen een grote uitdaging, ook al zei de advocaat dat kinderen flexibel zijn", aldus de neuroloog.

Het is één ding om zelf met de situatie om te gaan, maar je kinderen zien lijden, dat is heel moeilijk geweest

"Als zo'n echtscheiding dan voor de rechtbank komt, dan wordt dat gepolariseerd en praat je via een advocaat. Dan hoor je plots heel bizarre dingen zeggen", vertelt hij daarover. "Het is één ding om zelf met een moeilijke situatie om te gaan, maar je kinderen zien lijden, dat is heel moeilijk geweest."

Loslaten

Ondertussen vond hij een nieuwe partner met wie hij nog twee kinderen kreeg, maar daar ging een periode van alcohol, sigaretten en slaapmiddelen aan vooraf. Laureys raakte de bodem na zijn echtscheiding. Hij raakte er terug bovenop, met de hulp van yoga. "Dat bood een minder destructieve uitweg", aldus Laureys.

Het is ironisch dat ik als onderzoeker van het menselijk bewustzijn zo lang heb gewacht om mij te verdiepen in meditatie

"Via meditatie heb ik leren loslaten. Absoluut willen begrijpen is waarschijnlijk niet de juiste aanpak", zegt hij daar nog over.

Mentale gymnastiek

De neuroloog vindt dat we ons mentale welzijn wat verwaarlozen en denkt dat het beter zou zijn als er ook op school meer zou kunnen ingezet worden op dat mentale welzijn.

"Meditatie is geen religie of iets zweverigs. Meditatie is mentale gymnastiek. Het is ironisch dat ik als onderzoeker van het menselijk bewustzijn zo lang heb gewacht om mij daarin te verdiepen en het aan den lijve te ondervinden."

Relaties

"Als zorgverlener heb ik niets geleerd over mentaal welzijn en ik heb nooit geleerd om écht te antwoorden op de moeilijke vraag 'hoe gaat het'?" 

"We bewegen waarschijnlijk met z'n allen te weinig en dan wordt dat vaak gepromoot en proberen we te lopen of wandelen. We zouden hetzelfde moeten doen voor ons mentale welzijn", aldus dokter Laureys.

Ontdek ook de andere uitzendingen van 'Touché':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet