"Het is een donker, gitzwart jaar voor het Belgische voetbal"

24 april 2019
© VRT
Het matchfixingonderzoek van de Belgische voetbalbond is nog maar net afgerond of het gerecht schudt opnieuw aan de boom. "En we hebben er het laatste nog niet van gezien" zegt Peter Vandenbempt.

"Onderzoek kadert binnen transfer van Mitrovic"

Agenten van de federale politie zijn woensdag binnengevallen op vijf plaatsen. Een dertigtal agenten heeft 4 tot 5 uur onderzoek verricht op het oefencentrum van Anderlecht in Neerpede.

Ze vielen ook binnen in het stadion van Anderlecht, bij de Belgische voetbalbond en in Schaarbeek bij One Goal Management, een vennootschap die zich bezighoudt met transfers. Ze hebben onderzoek gedaan naar allerlei praktijken.

Het onderzoek kadert eigenlijk binnen één bepaalde transfer: die van Aleksandar Mitrovic, een zeer succesvolle spits van Anderlecht die in 2013 uit Belgrado kwam en voor veel geld - 15 miljoen euro - aan Newcastle werd verkocht. Het was een soort "package deal" met Chancel Mbemba, een verdediger die ook naar Newcastle is gegaan.

In het kader van die transfer vermoedt het parket criminele organisatie en witwaspraktijken. Het is dus meer een onderzoek naar spelersmakelaars dan naar de club Anderlecht. Voor zover we weten, zijn er geen arrestaties verricht.

"Onderzoek heeft niets te maken met Operatie Zero"

Het federale parket heeft bevestigd dat het onderzoek losstaat van het fraudeonderzoek (Operatie Zero) in het Belgische voetbal. Het is een ander onderzoek dat al vele maanden loopt en nu heeft men besloten om over te gaan tot huiszoekingen.

Anderlecht-voorzitter Marc Coucke wees al vaker met een beschuldigende vinger naar het oude bestuur omdat er te veel lijken uit de kast vallen. "We gaan strafrechtelijke klachten indienen", zei hij in een interview met Het Laatste Nieuws. Hij beschuldigt de vroegere bestuurders van wanbeheer en allerlei praktijken.

Maar daar heeft het voor alle duidelijkheid niets mee te maken. Marc Coucke heeft het voorbije jaar geen klachten ingediend tegen de vroegere bestuurders. Het zou ook straf zijn dat Coucke op zaterdag aankondigt dat hij een klacht wil indienen en er vandaag al huiszoekingen zijn. Zo snel gaat het natuurlijk niet.

"Ook niets te maken met geschil rond Van Holsbeeck"

Het was eventueel ook een mogelijkheid dat het onderzoek wat te maken heeft met het conflict tussen ex-manager Herman Van Holsbeeck en Marc Coucke, dat wordt uitgevochten voor het CEPANI, het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie. Die proberen te bemiddelen in arbeidsconflicten.

De afhandeling van het ontslag van Herman Van Holsbeeck is onderwerp van discussie. De twee partijen geven voortdurend documenten vrij: in het geval van Marc Coucke zijn dat documenten waarvan Anderlecht vindt dat ze bewijzen dat de ex-manager destijds zijn werk niet goed gedaan heeft.

Misschien was er de mogelijkheid dat de documenten van CEPANI in de handen van het parket zijn gekomen. Maar men heeft me gezegd dat dat onmogelijk is, omdat zij strikte geheimhouding hebben. Van daar komt het dus ook niet.

"Specifiek onderzoek naar spelersmakelaars"

Het is echt een specifiek onderzoek naar spelersmakelaars. Er was ook een beetje verwarring omdat ze in Schaarbeek zijn binnengevallen op de kantoren van One Goal Management, een bureau met totaal onbekende namen. Ik heb Herman Van Holsbeeck aan de lijn gehad en die had nog nooit gehoord van die mensen.

De transfer van Mitrovic naar Newcastle is afgehandeld door de zeer vermaarde, maar ook omstreden makelaars Pini Zahavi en Fali Ramadani. Als er dan onderzoek wordt gedaan naar spelersmakelaars, witwaspraktijken en criminele organisatie, dan zou het een onderzoek kunnen zijn naar specifiek die twee makelaars.

"Belgische voetbal zal nog eens op grondvesten daveren"

Het is een donker, donker, gitzwart jaar voor het Belgische voetbal. Het is in oktober begonnen met de huiszoekingen in het matchfixingonderzoek. Gisteren hoorden we dan de vordering van de bondsprocureur, we zullen zien hoe dat afloopt.

En er is nog een onderzoek dat als een zwaard van Damocles boven onze competitie hangt. Nadat Dejan Veljkovic als spijtoptant is opgetreden, horen we daar al heel lang niets meer van. Vele mensen denken dat er na urenlange ondervragingen niets meer van zal komen.

Maar ik kan je verzekeren dat dat onderzoek nog volop aan de gang is. Niet alleen het financiële luik, maar ook het onderzoek naar matchfixing. Het gerecht laat dat niet uitsluitend over aan de voetbalbond, maar zal ook strafrechtelijk optreden.

Het kan nog een paar maanden duren, maar als de resultaten daarvan naar buiten komen en later eventueel rechtszaken volgen, dan zal het Belgische voetbal nog eens op zijn grondvesten daveren. Ook dan zullen heel wat mensen uit het voetbal - bekend en minder bekend - nog eens onder vuur komen te liggen. We hebben er het laatste nog niet van gezien.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Wereld Vandaag':

Bron: sporza.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: