“Het is een hardnekkige mythe dat we ziek worden van de koude”

17 december 2019
“Doe een dikke jas aan, zet een muts op, anders word je ziek”: het is iets dat je vaak hoort zeggen. Maar kinderarts Filomeen Haerynck doet dat af als “een fabeltje”. Dat een aantal schoolkinderen nu een "challenge" organiseren om zo lang mogelijk met korte broek naar school te komen, vindt ze dan ook geen probleem.

In enkele scholen is er een wedstrijd aan de gang om zo lang mogelijk met blote benen naar school te komen. Zo ook bij de 9-jarige zoon van gezinspsycholoog Nina Mouton. “Ik dacht dat het wel over zou gaan, maar niets is minder waar. Hij wil absoluut niet verliezen” zegt ze in ‘De Wereld Vandaag’.

Mouton: “Op een gegeven ochtend was het echt heel hard aan het regenen en was het echt heel koud. Ik kwam naar beneden met een lange broek, en mijn zoon begon bijna te wenen. Mijn man kwam toen tussen en zei: ‘Laat hem toch doen’. We zijn toen tot een compromis gekomen: ik heb zijn lange broek in zijn boekentas gestoken. Die zit er al twee weken in, al helemaal verfrommeld en vuil waarschijnlijk, maar hij heeft ze nog niet aangehad. De broek zit er gewoon in voor mijn gemoedsrust. Want wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat hij het koud heeft.”

Hardnekkige mythe

Nina Mouton kan alvast gerust zijn. “Het is een hardnekkige mythe dat we ziek worden van de koude” reageert kinderimmunologe Filomeen Haerynck (UZ Gent) in ‘De Wereld Vandaag’. “Het is niet zo dat je ziek wordt door koude temperaturen. Je wordt vooral ziek door het uitwisselen van bacteriën en virussen. Ik denk daarbij vooral aan niezen, handen schudden, kussen. Daar ga je veel vlugger ziek van worden dan door de kou.”

Haerynck: “Het is wel zo dat we in de winter sneller verkouden worden omdat we dan meer binnen zitten, in onverluchte, verwarmde ruimtes waar bacteriën en virussen zich heel vlotjes kunnen verspreiden. Dus koude op zich kan geen kwaad. Je kan het er alleen maar ‘koud’ van krijgen. Of als je heel lang in de kou blijft staan: pijn. Maar er zijn geen enkele wetenschappelijke bewijzen dat je door de koude vlugger ziek gaat worden.”

Er zijn geen enkele wetenschappelijke bewijzen dat je door de kou vlugger ziek gaat worden

Met een korte broek naar school gaan in de winter is dus geen enkel probleem? “Als we spreken over kinderen die naar school gaan en ravotten zie ik geen probleem om bang te zijn dat ze vlugger ziek gaan worden.” Bij kinderen met een verminderde weerstand is het anders natuurlijk. Haerynck heeft het dan over patiënten die sowieso vatbaarder zijn voor infecties door hun verminderde afweersysteem. “Maar ik denk niet dat we mogen stellen dat je door in korte broek te lopen, ook al ben je een beetje verkouden, een nog zwaardere verkoudheid zal krijgen.”

Beluister het gesprek met Nina Mouton en Filomeen Haerynck:

Lees ook: