"Het is een klassiek debat van politieke strategie: hoe kunnen we Bart De Wever verjagen van ’t Schoon Verdiep?"

27 december 2016
© Belga
De SP.A wil ook in Antwerpen werken aan een bundeling van de "progressieve krachten" in de stad. "In hoeverre is het verhaal van de burgerbeweging een marketingoperatie waarbij men een kartel probeert te verkopen?" twijfelt politicoloog Dave Sinardet.

Volgens de socialisten zijn er heel wat acties en bewegingen van gewone burgers in Antwerpen die ingaan tegen wat het stadsbestuur onder leiding van de N-VA beslist. De lokale SP.A-voorzitter Tom Meeuws verwijst onder meer naar het protest tegen de commercialisering van de daklozenopvang. "En er zullen nog heel wat initiatieven volgen", klinkt het.

Te grote kloof

Maar volgens Meeuws is de kloof tussen burger en politiek nog te groot. "Het lijkt ons daarom verstandig om die twee dichter bij elkaar te brengen, vooraleer we naar een klassieke lijstvorming van politieke partijen gaan." Meeuws spreekt van een "bundeling van burgers enerzijds met de progressieve politiek anderzijds" waarbij "gegraven wordt in de goudmijn van politieke krachten".

Volgens Sinardet komen twee debatten samen in het voorstel van Meeuws. “Het is een klassiek debat van politieke strategie: hoe kunnen we de meerderheid halen en Bart De Wever verjagen van ’t Schoon Verdiep?” Daarnaast wil SP.A die politieke discussie overstijgen omdat de partij merkt dat veel burgers zich herkennen in politieke kwesties maar niet in politieke partijen. “Als de partij iets wervend wilt bouwen voor 2018, dan vertrekt ze best vanuit wat er bij de burgers leeft."

Wie lijst zegt, zegt lijsttrekker

In het politieke spectrum van de beweging komt de SP.A zo samen met Groen en de PVDA. Maar van een politieke samenwerking in de vorm van een kartel of stadslijst wil Meeuws niet spreken. "Daar hebben we het absoluut niet over. Laat ons nog niet vervallen in de klassieke wegen van wie met wie in het bed zal duiken."

Volgens Sinardet wordt dat net de interessante discussie. Wie met een politieke beweging naar 2018 wilt trekken moet een lijst indienen. “En wie lijst zegt, zegt lijsttrekker. Daar kan er maar één van zijn.”

Ook in Oostende werkt SP.A-boegbeeld en burgemeester Johan Vande Lanotte aan een bredere linkse beweging.

Bron: Radio1.be en Deredactie.be