“Het is een kwestie van geen foute boodschappen de wereld in te sturen"

11 april 2021
'Flikken'-acteur en zanger Mark Tijsmans is zijn nieuwe muzikale one-man-show aan het repeteren. Kwestie van meteen te kunnen optreden als de theaters weer eens open mogen. Maar hij heeft daarbij wel een prangende vraag... "Vlaamsche liederkens, mogen we ze nog wel zingen?"

Bij het repeteren van mijn muzikale one man show, kwestie van meteen te kunnen optreden als de theaters eindelijk weer een keer open mogen,
kwam bij het horen van ons repertoire spontaan volgende vraag bovendrijven…
Vlaamsche liederkens… Mogen we ze nog wel zingen?

Omdat deontologische en politieke correctheid bijzonder belangrijk zijn dezer dagen. Het is een kwestie van geen foute boodschappen de wereld in te sturen wanneer ik publiekelijk de ziel uit mijn lijf sta te zingen!

Ik begrijp niet hoe ze het durfden, al die generaties voor ons.

Een eerste slachtoffer in onze playlist moet zonder enige vorm van twijfel het liedje over ‘Tien kleine negers!’ zijn. Ik durf het niet meer zingen! Jammer voor wie het mooi vond maar helaas! Ik heb nog even getwijfeld om het voor de helft te zingen, en te beginnen bij vijf, omdat het dan tenslotte al de helft minder erg is! Maar bij nader inzien blijft het zelfs dan te gevaarlijk! Schrappen die handel dus!

Ik begrijp niet hoe ze het durfden, al die generaties voor ons die het in vroeger tijden luidkeels ten berde brachten op bonte avonden en zangstondes bij de jeugdbeweging. Schandalig was het!
Agatha Christie heeft er zelfs een boek over geschreven! De brutaliteit!

Want geef toe! Echt verdoken sluikreclame was dat niet!

Of wat dacht U van ‘Ik heb een tante in Marokko en die komt!’ … Hiep Hoi!
Ik waag er me niet meer aan. Ik kan me voorstellen dat er in dit Vlaamsche land sowieso een aantal politieke strekkingen zijn die liever hebben dat die tante helemaal niet komt en in Marokko blijft, wat het lied altijd al een beetje gevoelig maakte.
Beter afvoeren! En wel meteen! Moeten we tenminste ook niet meer luidkeels kwelen dat ze een welbepaald soort Cola drinkt als ze komt! Want geef toe! Echt verdoken sluikreclame was dat niet!


Helaas! We zingen ook niet langer van ‘Een Nederlandse Amerikaan, die zie je al van verre staan!’ Ik heb zelf nooit goed begrepen waarom zo’n creatuur een eigen lied verdient, tenslotte is of Nederlander of Amerikaan zijn op zich al erg genoeg. Maar als het een “en – en” verhaal wordt, blijft zo iemand inderdaad maar beter in de verte staan. En zelfs dan zijn Amerikanen en Nederlanders helaas zo luidruchtig dat ze perfect verstaanbaar blijven.

Blijft er ons Vlaamse zangers dan echt geen enkel deuntje meer over?

‘Al die willen te kaap’ren varen, moeten mannen met baarden zijn!’
Ik dacht het niet! Al die willen te kaap’ren varen, MOGEN mannen met baarden zijn! Mogen! Eventueel dus! En enkel en alleen als er echt helemaal niemand is die er aanstoot aan neemt!
Want alle meevarende scheepsmatrozen mogen uiteraard ook vrouwen zijn. Of gender neutrale entiteiten. Of andere vormen van mensen met bestaansrecht uit de lange lijst van mogelijkheden uit de LGBTQIA+ catalogus.

Waarbij ik wil benadrukken dat alle andere letters uit het alfabet die niet in deze lijst voorkomen net zo belangrijk en even nuttig zijn. En ik kan het weten. Ik ben een schrijver. Ik gebruik daarbij nogal eens letters. En ik zie ze allemaal even graag!

Blijft er ons Vlaamse zangers dan echt geen enkel deuntje meer over?
Toch wel! We kunnen bijvoorbeeld liedjes over dieren zingen!
Als het over dieren gaat mag vrijwel alles.
‘Witte zwanen, zwarte zwanen’ bijvoorbeeld. Geen kat die wil weten waarover dat gaat! Brul gerust mee zo hard U kan.

Of wat dacht U van: ‘Vogeltje gij zijt gevangen. In een kooitje zult gij hangen!’ Of nog beter! Papegaai is ziek en hij moet sterven!
Wie zou daar nu aanstoot aan kunnen nemen? 

Helemaal niemand.
Behalve die papegaai misschien. Die moet sterven.
Maar als we daar nu ook al rekening mee moeten houden…

Met vriendelijke groet.
Mark Tijsmans
Artistiek Amuseur.

Beluister de column van Mark Tijsmans voor 'De toestand is hopeloos, maar niet ernstig' via Radio 1 Select.

Ontdek ook de andere columns uit deze uitzending: