"Het is een noodzaak om als fietser de verkeersregels te negeren"

3 september 2015
Door het rood rijden, tegen de rijrichting in fietsen, de voorrangsregels negeren; het zijn maar enkele overtredingen waar de fietser in Antwerpen zich aan bezondigt. Volgens burgemeester Bart De Wever wordt het hoog tijd dat ook fietsers hun verantwoordelijkheid opnemen in het verkeer.

Foto © Getty Images

 

De nieuwe verkeersveiligheidscampagne van de stad Antwerpen focust dit jaar sterk op fietsers (en voetgangers). Ook zij moeten hun verantwoordelijk nemen in het verkeer en zich aan de verkeersregels houden.

Onze reporter Brecht Devoldere vroeg zich af of stadsfietsers het inderdaad niet altijd even nauw nemen met de verkeersregels. Hij trok de baan op en kon enkele fietsers overtuigen om even te stoppen.

"Het is gewoon moeilijk om ergens te geraken met de fiets als je je aan alle verkeersregels moet houden. Auto's staan dubbel geparkeerd, je kan niet voorbij de tramsporen, er is geen fietspad dus je gebruikt het voetpad uit veiligheid, ..."

"Het is een noodzaak om het verkeersreglement te ontwijken, maar op den duur leer je roekeloos rijden en wordt het gemakzucht. Het geeft ook een kick, al blijft het gevaarlijk."

"Je moet als fietser variëren op de verkeersregels. Dat hoort er gewoon bij."

Beluister de volledige reportage hieronder.

 

 

Van fietser Marjolein kregen we alvast enkele survivaltips