“Het is een prachtig nummer, dat wacht op een bewerking of cover”

23 september 2017
Komende maandag 25 september is internationale One Hit Wonder Day. Een mooie gelegenheid voor muziekgoeroe Jan Delvaux om nog eens in zijn platenkast te snuisteren voor zijn favoriete Belgische eendagsvlieg. Hij haalde er Ignace uit, met het enig mooie ‘More Than Sympathy’.

Met alle Belgische One Hit Wonders zou je een behoorlijk indrukwekkend album kunnen samenstellen. Denk aan Daydream van The Wallace Collection, Can’t Live in a Living Room van Red Zebra of Sadness van Stash. De keuze van de dikke Delvaux gaat toch naar More Than Sympathy van Ignace Baert uit 1973.

Via Nederland

“De carrière van Baert begon bij de Lilac Street Band, die in 1972 nog de Radio 2 zomerhit hadden gewonnen”, weet Delvaux. “Nadien ging hij solo verder omdat de groep gesplit was en brak hij door met More Than Sympathy. De single is via Nederland en Radio Veronica een hit geworden, wat toch vrij uitzonderlijk is. Nadien zijn er ook bij ons iets van een 40.000 singles verkocht.”

Naar Frankrijk

Uiteindelijk tekende Baert een contract in Frankrijk, maar onder de naam Jeremy. “Ignace stond sinds een oude film van Fernandel in Frankrijk synoniem voor een sukkelachtig persoon. Toch stond hij gedurende een korte periode ook in de Franse roddelpers vanwege een vermeende relatie met de zangeres Mireille Mathieu.”

Baby Baby

Via passages in het leger ging Baert uiteindelijk aan de slag als muziekleraar in Roeselare. Later schreef hij onder meer nog muziek voor Jimmy Frey, Liliane Saint-Pierre én hij schreef ook Baby Baby van Nicole en Hugo, de Belgische inzending voor het Eurosongfestival van 1973.

Ondertussen is het nummer ook opgenomen in de eregalerij van Radio 2. “Terecht”, vindt Jan Delvaux. “Het is een prachtig nummer, dat wacht op een bewerking of cover.” Gegadigden mogen zich aandienen!