“Mindfulness is een techniek om te leren omgaan met de ups en downs in het leven”

23 april 2018
Guy T'Sjoen
Guy T'Sjoen, beter bekend als een van de topdokters, is androloog aan het UZ Gent. Om beter te leren omgaan met lastige patiënten, volgt hij mindfulness.

Als dokter krijg je vaak te maken met lastige patiënten, zegt Guy T'Sjoen Soms ligt het niet altijd aan de fysieke gezondheid, maar aan de psychologische gezondheid. Dat moet je dan kunnen overbrengen aan je patiënt en dat is vaak lastig. “Als je een drukke consultatie hebt en je hebt enkele lastige patiënten dan word je moe en uitgeput. Dat is lastig en dat vreet ook aan artsen.”

Een collega van hem is een mindfulness cursus gaan volgen. Zij was op het randje van een burn-out. Guy vond dit een mooi idee en schreef zich ook meteen in voor de lessen. Het is eigenlijk een combinatie van de psychologie en de Boeddhistische mindfulness. Zo kun je ook op een rustige manier leren omgaan met patiënten. “Het is een techniek om te leren omgaan met de ups en downs in het leven.”

Zijn grote voorbeeld is George Monbiot, die elke week in the Guardian schrijft. De columnist kreeg te horen dat hij prostaatkanker heeft. Hij is ook cursussen mindfulness gaan volgen en voelt zich nu veel beter dan voordien. "Hoe erg zou het zijn moest je geen behandeling kunnen krijgen." Iedereen moet zich positiever leren opstellen, ondanks medische problemen.

Guy raadt Annemie aan om zelf eens mindfulness uit te proberen.

Lees ook