Het einde van de mug?

16 mei 2011

Door de droge lente zouden er deze zomer een pak minder muggen zijn. En er zou nog meer goed nieuws zijn, op het internet -euh - gonst het de jongste tijd van de geruchten over het definitieve einde van de mug.

Aanleiding is de ontdekking van een nieuw middel dat de reukzin van insekten compleet overprikkelt. Om dat aanschouwelijk te maken gebruiken ze bij sciencedaily.com een metafoor met een lift en te veel parfum.

De stof VUAA1 werd ontwikkeld aan de Vanderbilt University in Nashville, Tennessee en zou tot duizend keer effectiever zijn dan DEET, het actieve ingrediënt dat vandaag in de meeste insectenwerende middelen wordt gebruikt. En het lijkt te werken bij zowat alle insecten: muggen, vliegen, wespen, mieren ... .

Het einde van de mug, dat zou niet alleen het einde van frustrerende nachtelijke jachtpartijen betekenen, maar ook van akelige ziektes als malaria en dengue. Maar waarvan nog? Van de systeemtheorie hebben wij geleerd dat de eliminatie van een soort verstrekkende gevolgen kan hebben.

Zou de rol van de mug in het ecosysteem compleet verwaarloosbaar zijn? Zijn er geen soorten die bestaan bij gratie van de mug? Of om het over de antropocentristische boeg te werpen: heeft de mug werklijk geen enkel nut?

Vragen voor Bart Knols, medische entomoloog en auteur van het zeer aanbevelingswaardige boek 'Mug. De fascinerende wereld van volksvijand nummer 1.

Lees en beluister ook