Het elfde uur

20 oktober 2018
Het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand 1918 eindigde de Grootte Oorlog, de wereldoorlog waarvan men toen nog niet wist dat het slechts de eerste was. Einde van de strijd: een reeks handtekeningen, het laatste schot, en daarna uitzinnig feesten op alle pleinen en straten van het land.

Er zijn in de laatste uren van de oorlog - zelfs in de laatste minuten - nog onwezenlijk veel soldaten gesneuveld. De dagen voor 11 november verliepen uiterst bloedig, spannend en dramatisch.

Pieter Serrien heeft over de geweldadige laatste, 1561 dag van de eerste wereldoorlog een indrukwekkend boek geschreven: Het elfde uur. Van minuut tot minuut vertelt hij wat er gebeurde, zowel in Parijs, Berlijn en Brussel als in Compiegne, waar in een treinwagon de vrede wordt ondertekend, als in de loopgraven en de gemeenten in bezet België.

Een Britse soldaat filmt het laatste schot van de Eerste Wereldoorlog
Een Britse soldaat filmt het laatste schot van de Eerste Wereldoorlog

Wanneer viel het laatste schot? Hoe verliep de terugtocht? Waarom werd er verdergevochten toen iedereen wist dat de vrede nakend was? En wie was de laatste soldaat die sneuvelde?

Volgens de Belgen was dat Marcel Terfve, volgens de Fransen Auguste Renault, de Britten twijfelen tussen George Ellison of Ted Sullivan, de Amerikanen houden het bij Henry Gunther. Enkel de Duitsers zijn amper op zoek gegaan naar hun laatste gesneuvelde. Veel doden van het laatste uur kregen als officiële overlijdensdatum op hun zerk 10 november, want op de dag van de wapenstilstand mag niemand sterven.

Zaterdag zit Pieter Serrien aan de Interne Keukentafel