Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

#weetikveel

"Het energievraagstuk op aarde kunnen we oplossen door van de zon te leren"

za 17 jul. - 10:15

“Mochten we erin slagen om één seconde de energie die de zon produceert op te vangen en op te slaan, dan hebben we genoeg energie om op aarde 100.000 jaar verder te kunnen. Dat is uiteraard niet mogelijk, maar we kunnen we veel leren van hoe de zon energie produceert”, heeft astrofysicus Conny Aerts (KU Leuven) uitgelegd in #weetikveel.
Conny Aerts

“De zon bestaat voornamelijk uit waterstof en helium, en om energie op te wekken zet ze waterstof om in helium. Dat proces heet kernfusie. Daar komt ontzettend veel energie bij vrij. Het is dan ook miljoenen graden warm binnenin de zon.”

Waterstof kunnen we op aarde ook produceren, en helium is er ook. “Aan kernfusie doen, kunnen we op dit moment nog niet goed op aarde, omdat je het daarvoor bijzonder warm moet maken, en je moet erin slagen om de waterstofdeeltjes enorm dicht op elkaar te proppen”, zegt Aerts.

Kernfusie om kernafval te vermijden

Toch kan kernfusie in de toekomst een belangrijk antwoord zijn op het energievraagstuk hier op aarde. “De kerncentrales doen nu aan kernsplitsing. Daarbij komt energie vrij, maar je creëert ook veel nare afvalstoffen”, zegt Aerts. “Als we bergen kernafval in de toekomst willen vermijden, hebben we kernfusie nodig, want daarbij ontstaat geen kernafval.”

Is kernfusie nog verre toekomstmuziek? “Ik ben een optimistisch persoon”, zegt Aerts. “Ik denk dat we in labo-omstandigheden binnen een tiental jaar aan kernfusie kunnen doen. Maar dan hebben we natuurlijk nog geen kernfusiecentrales, die zullen nog even op zich laten wachten.”

Luister naar Conny Aerts in #weetikveel via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet