Het everzwijn

9 maart 2019
Geen dier is zo controversieel als het everzwijn. Vroeger liepen die beesten enkel in de Ardennen rond, sinds een paar jaar zorgen ze voor hinder in Vlaanderen. Afschieten? Of toch maar tolereren? En de boeren dan maar vergoeden die hun gewassen vernield zien? En nachtelijke snelheidsbeperking invoeren om aanrijdingen te vermijden?

Het zou kunnen dat we niet geheel objectief over het everzwijn kunnen oordelen. Dat heeft met ons scoutsverleden te maken. De totemnaam van Koen is Bedachtzame Ever, het kolossale beest ligt hem dus nauw aan het hart.

Dat mag je ook zeggen van Anneleen Rutten. Ze is biologe en schreef haar doctoraat over het everzwijn. Diagonaal lezend leren we daaruit: slim beest. Zéér slim beest. Zo slim dat het jagers weet te verschalken. 

Koen blij.

De rest: zaterdag aan de Interne Keukentafel. En nee, we serveren geen everzwijn. Uit respect voor Anneleen en Koen en hun lievelingsdier.

(Met dank aan de heer Rubens voor het jachttafereel hierboven. Het betreft "De Jacht van Meleager en Atalanta". Rubens schildert een passage uit de Metamorfosen van Ovidius, waaruit blijkt dat het everzwijn ook in de weg liep van de oude Grieken.)

Radio 1 Select