Het fotografisch geheugen van de 20ste eeuw

21 maart 2015
Drie weken geleden was journalist Koen Vidal van De Morgen in Londen voor een gesprek met de Nigeriaanse schrijver Ben Okri. Normaal gezien moest daar ook een fotograaf van de krant bij zijn, maar die zat vast, ergens halverwege de Kanaaltunnel.

 Wat doe je dan? Zelf met je smartphone een paar foto’s maken? Als het nu voor Het Laatste Nieuws was geweest, dan zou dat nog kunnen. Die krant gebruikt bewust niet al te artistiekerige foto’s om te tonen dat ze dicht bij haar lezers staat, weten we sinds vorige week. Maar bij De Morgen mag het al wat chiquer zijn. Probleem dus. Want fotograferen is een vak en Koen Vidal is geen fotograaf. 


Gelukkig wist Ben Okri raad: Wolf Suschitzky. Een vriend een paar straten verderop. Toen ze aanbelden zei hij “Hij is 102.” Het leek een grap, maar het bleek echt. Het werden prachtige foto’s. 

Een week later stond Koen Vidal terug in Londen. Speciaal voor Wolf, want behalve de beelden, hadden vooral zijn verhalen indruk gemaakt. Van Holocaust tot Hollywood: toen er in de 20ste eeuw geschiedenis werd geschreven stond hij als fotograaf op de eerste rij. 

Zopas verscheen er een fotoboek: 'Wolf Suschitzky, seven decades of photography’. Daar gaan we zaterdag in bladeren. En we gaan aan Koen Vidal vragen wat we zien. 

Het fotoboek Wolf Suschitzky, Seven decades of Photography kan bij de Brusselse boekhandel Passa Porta besteld worden. Antoine Dansaertstraat 46, 1000 Brussel. Kostprijs: 40,40 euro.www.passaporta.be


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select