"Het gaat altijd over de vrouw die verkracht wordt, maar nooit over de man die verkracht heeft"

17 maart 2021
© Oskar Skowronek (Unsplash)
Wanneer je je uitspreekt over seksuele intimidatie op straat, probeert men de schuld soms bij jou te leggen want: 'was het wel zo erg'? Victim blaming. Alice Elliott maakte het mee. Ze werd betast in het publiek tijdens een voetbalmatch. Toen ze daarover tweette en getuigde in een artikel, kreeg ze een gigantische hoop bagger te horen.

"Het was mijn allereerste grote voetbalervaring, en sindsdien heb ik geen enkele andere voetbalmatch meer bekeken" begint Alice Elliott

Drie jaar geleden vierde de studente vanop de Antwerpse kaaien de halve finale van De Rode Duivels, het WK in Brazilië.

Een voetbalmatch, een plaats waar Alice met veel vrienden en andere mensen samen stond te supporteren voor een voetbalploeg. Wat een zalige tijd had moeten zijn. "Alleen ben ik die avond meerdere keren door verschillende mensen op verschillende plekken betast geweest, en ik heb het ook zien gebeuren bij andere vrouwen" legt ze uit. "Te veel vrouwen hebben het meegemaakt, te vaak."

Voor Alice was dit eigenlijk niets nieuw. Zo'n situaties vallen jammer genoeg veel voor. Maar wat ze toen op de voetbal zag gebeuren, was de druppel. "Deze keer besloot ik een gefrustreerde tweet de wereld in te sturen."

Een leugen 

Toch kon Alice op weinig begrip rekenen met haar uitspraak. “Vooral op Facebook kreeg ik veel negatieve reacties. Mensen die zeiden dat ik het verzonnen had, of gewoon aandacht wilde. En dan nog heel
wat scheldwoorden. Dat is soms bijna nog meer traumatiserend dan wat er is gebeurd", legt ze uit.

Voor Alice was het dan ook geen evidentie om opnieuw over dit thema te spreken. "Ik had geen zin om terug reacties te krijgen van ‘hier is ze weer'". Maar Alice weet hoe belangrijk het is om dit bespreekbaar te maken. 

"De vrouw die verkracht wordt"

Ze vertelt verder ook over de vaak foute benadering van de situatie. “Het gaat altijd over de vrouw die verkracht wordt, maar nooit over de man die verkracht heeft." "Het is nooit de man die een actieve rol daarin speelt." Het idee dat enkel mannen aan victim blaming doen, is zeker niet correct, vrouwen hebben ook die neiging. 

Het is dus zeker, nog steeds, elke dag opnieuw, belangrijk om aan dit thema aandacht aan te geven. Victim blaming was er, en is er dus nog altijd.

Beluister het gesprek met Alice Elliott in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

Lees ook: