Het gaat goed met de klimaatcrisis

4 november 2016
In China worden er steeds minder steenkoolmijnen geopend, stond vandaag in de krant. Je zou hopen: steeds meer gesloten, maar er stond: “Er worden nog altijd nieuwe steenkoolmijnen geopend. Alleen zijn er dat geen twee per week meer. De komende vijf jaar zal elke week slechts één nieuwe mijn opengaan.”

Slechts één. Per week. De komende vijf jaar. Hoeveel is 52 x 5? En hoeveel ton steenkool zal daar elke dag bovengehaald worden? In China alleen al. Volgens ons gaat het niet zo goed met de klimaatcrisis.

Misschien moeten we het er toch nog maar eens over hebben, over dat klimaat. Zeker nu Before The Flood uit is, de klimaatdocumentaire van Leonardo DiCaprio.

Hij kan pas volgende week, heeft hij laten weten, maar zo lang kunnen wij niet wachten. Voor je het weet is er wéér een steenkoolmijn bij in China.

Dus hebben we Serge de Gheldere gebeld. Dat is de man van Futureproofed en de Klimaatzaak. Hij weet wat we moeten doen om de wereld te redden. Maar waarom doen we dat dan niet gewoon? En valt daar iets aan te doen? Dat willen we vooral weten.