"Het gaat te ver om paleo als een dieet te promoten"

8 juni 2015
“Paleo had een geitenwollensokken-imago, jullie hebben ervoor gezorgd dat dat helemaal verdwenen is.” Niemand minder dan Sergio Herman is helemaal overtuigd door paleo dankzij de kookkunsten van Fee en Jonas, de Aalsterse kandidaten van het vtm-programma ‘Mijn pop-uprestaurant’.

Het paleodieet, dat teruggrijpt naar de voedingsgewoontes van onze menselijke voorouders in het paleolithicum, is in geen tijd erg populair geworden. Daarmee samenhangend eten opvallend veel mensen tegenwoordig ook glutenvrij.

Dat is niet altijd een goede zaak, vinden experts. “Glutenvrij eten of het paleo-dieet volgen is niet per se erg gezond, en je wordt ook niet zomaar slanker van”, waarschuwen zij.

Hautekiet vraagt uitleg aan Michaël Sels, hoofddiëtist van de dieetafdeling in het UZA en aan Elke Gunst, gezondheidscoach en paleoconsulente.

Sels heeft alvast zijn bedenkingen: "Het gaat te ver om paleo als een dieet te promoten".

REAGEER

Volg jij het paleodieet? Waarom? Deed jij het uit eigen beweging, of was het op aanraden van iemand? Wat zijn de voor- en nadelen?
 
Eet je glutenvrij? Omdat je bijvoorbeeld een glutenintolerantie hebt? Of eet je glutenvrij omdat je er gezondheidsvoordelen in ziet?
 

 

Zo denkt luisteraar William alvast over de kwestie:

 

 

Kunnen we alle gluten wegdenken uit ons leven? Het Gluten Free Museum maakte alvast de denkoefening.

 

Foto linksboven © Benjamin Shine

Radio 1 Select