"Het gaat zelfs zover dat we recepten moeten herbekijken"

31 augustus 2017
Ook gehoord in het nieuws? Boter wordt duurder. En dat heeft grote gevolgen: “Het wordt een uitdaging om een mooi dessert te maken voor een acceptabele prijs” zegt patissier Roger Van Damme in De Ochtend.

“Je ziet een enorme prijsstijging. Niet alleen bij de boter, maar ook bij de vanille en chocolade” zegt Van Damme. “Het gaat zelfs zo ver dat we recepten moeten herbekijken”. 

Het wordt vooral een uitdaging om een mooi dessert te maken voor een acceptabele prijs.

Zijn er dan geen alternatieven? Van Damme probeert wel eens mascarpone te gebruiken, niet alleen omwille van de dure boterprijs, maar ook omdat het makkelijk te verwerken is. Daarnaast vinden sommige klanten een dessert met boter ook te vet. Maar het is zeker niet zo dat mascarpone goedkoper is.

En gaan de dessert van Van Damme nu duurder worden? Niet meteen. Van Damme heeft namelijk wat marge wanneer hij mensen een dessertbord verkoopt. Zo kan hij bijvoorbeeld een chocoladedecoratie vervangen door iets goedkopers. Maar voor een klein gebakje bij de bakker wordt het moeilijker: daar zit minder marge op. “Zij zullen hun prijzen wel moeten verhogen.”

Lees ook: "Bakkers bakken dure broodjes door dure boter" op vrtnws.be.